Stopaj vergisi ve hesaplamaları, her yıl güncel bir şekilde belirlenen oranlara bağlı olarak ve brüt ücret dikkate alınarak gerçekleştirilir. Stopaj vergisi hesaplamada kullanılan yöntem belirlenirken stopajın türü de göz önünde bulundurulur. Ücret ve kira stopajında uygulanan kesinti oranları birbirinden farklıdır. Bu nedenle yapılması düşünülen kesinti de orana bağlı olarak şekillenir. Kira stopajında uygulanması gereken kesinti oranı %20’dir. Bu doğrultuda brüt kira tutarının %20’si hesaplanarak stopaj kesintisine ulaşılabilir. Örneğin brüt kira değerinin 2000 TL olduğu bir durumda fiyatın %20’si olan 400 TL stopaj kesintisi olarak vergi idaresine ödenirken, kesintiden kalan 1600 TL ise net kira bedeli olarak mülkün sahibine kalır.
Ücret stopajında da brüt fiyat üzerinden SGK kesintisi uygulandıktan sonra kalan tutar üzerinden tahsil işlemi gerçekleştirilir. Bu noktada her yıl belirlenen vergi tarifesine bağlı olarak belirlenen oranlar gelir dilimleri üzerinde uygulanır. 2022 vergi tarifesinde 32.000 TL’ye kadar olan gelir dilimi için %15, 880.000 TL’den yüksek gelirler için ise %40 oranında vergi kesintisi gerçekleştirilir.
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…