Sıra cetveline itirazı olan alacaklı, yapılan işlemin sadece takip hukuku kurallarının yanlış uygulandığını iddia etmeyerek ayrıca sıra cetveline alınmış olan bir alacaklının alacağına yahut onun sırasına da itiraz ediyorsa, sıra cetveline karşı genel mahkemelerde itiraz yoluna başvurması, kısaca o alacaklıya dava açması gerekir. Burada davacı sıra cetveline alınmış olan alacaklının alacağına ya da sırasına itiraz eden alacaklıdır. Davalı ise, alacağına yahut sırasına itiraz edilen konumundadır. Borçlu sıra cetveline karşı şikayet yoluna gidebiliyor ise sıra cetveline karşı itiraz davası açma hakkı bulunmamaktadır.
Yüksek mahkeme,“hangi itirazların alacağın esas ve miktarına ilişkin” itiraz olduğunu ve dolayısıyla genel mahkemeye sıra cetveline itiraz davası şeklinde bildirilmesi gerektiğini bazı künyelerinde belirtmiştir. Örneğin:
” Davacının kendi alacağının miktarına itiraz etmiş olması halinde, uyuşmazlığın genel mahkemede çözümlenmesi gerekeceğini, sıra cetveline kaydedilmiş alacağın zamanaşımına uğramış olması nedeniyle oradan çıkarılması gerekeceğine ilişkin iddianın genel mahkemede inceleneceğini, sıra cetvelindeki alacaklının alacağının sıradan çıkarılması gerektiği iddiasının genel mahkemede inceleneceğini” vurgulamaktadır. Şayet sıra cetveline 7 gün içinde şikayet yahut itiraz yapılmazsa sıra cetveli kesinleşmekte dava ve şikayet hakları kaybedilmektedir.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…