Bilgi Deposu

Şikayet Hakkı ve Şikayetten Vazgeçme Nedir?

Şikayet Hakkı ve Şikayetten Vazgeçme Nedir?

Şikayet hakkı, takibi şikayete bağlı suçların soruşturulması veya kovuşturulması için suçun mağduru ya da zarar göreni tarafından yasal süresi içerisinde yetkili mercie başvurma hakkıdır. Savcılık veya kolluk görevlileri, takibi şikayete bağlı suçlar hakkında doğrudan ve kendiliğinden soruşturma başlatamaz. Soruşturma başlatılabilmesi için mağdur veya suçtan zarar gören kişinin şikayette bulunması gerekmektedir.

Şikayetten vazgeçme ise şikayet hakkını kullanan mağdur veya zarar gören kişinin suçun soruşturulması ve kovuşturulmasından vazgeçerek şikayetini geri almasıdır.

Şikayet Hakkı ve Şikayetten Vazgeçme Başkası Tarafından Kullanılabilir Mi?

Şikayet hakkı kişiye sıkı sıkıya bağlı bir hak olup başkası tarafından kullanılamaz. Suçtan zarar gören kişi veya suçun mağduru bizzat şikayet hakkını kullanmalıdır. Bu nedenle şikayet hakkı mirasçılara geçmez, ancak kişi sağlığında şikayetçi olup da dava açılmış ve ardından vefat etmiş ise bu halde mirasçılar davaya müdahil olabilecektir.

Şikayetten vazgeçme de, şikayet hakkı gibi kişiye sıkı sıkıya bağlıdır, bu sebeple başkası tarafından kullanılamaz. Şikayetçi olan mağdur veya suçtan zarar gören kişi, şikayetinden bizzat vazgeçebilecektir.

Şikayet Hakkı Süresi Nedir?

Soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı suçlarda şikayet hakkının kullanılması hak düşürücü süreye bağlanmıştır. Türk Ceza Kanununa göre suçun mağduru ya da suçtan zarar gören kişi 6 ay içerisinde şikayet hakkını kullanmalıdır. Kanunda tanımlanmış 6 aylık hak düşürücü süre içerisinde şikayet hakkı kullanılmazsa, şikayet hakkı düşecek ve bu süre geçtikten sonra soruşturma veya kovuşturma yapılamayacaktır.

Şikayet süresinin başlangıcı, suçtan mağdur olan ya da zarar gören kişinin fiili ve failin kim olduğunu bildiği veya öğrendiği günden başlayacaktır. Örneğin, takibi şikayete bağlı bir suç olan özel hayatın gizliliğini ihlal suçu 01/01/2021 tarihinde işlenmiş ve suçun mağduru, suçun işlendiği fiili ve faili 15/01/2021 tarihinde öğrenmişse, şikayet hakkını 15/07/2021 tarihine kadar kullanabilecektir.

TCK m. 73/4’e göre suçtan zarar gören veya mağdur olan birden fazla kişi mevcutsa, bu kişilerden birisi şikayet süresi olan 6 aylık süreyi geçirse de diğer mağdurların şikayet hakkı düşmeyecektir.

 

Buraya tıklayarak diğer makale örneklerimize ve dilekçe örneklerimize ulaşabilirsiniz.

Barış kaya

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

3 hafta ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

3 hafta ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

1 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

1 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

3 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

4 ay ago