Bilgi Deposu

SİGORTA HUKUKU VE BÖLÜMLERİ

SİGORTA HUKUKU VE BÖLÜMLERİ

 Sigorta, ileriyi görerek önlem alma ve ortak tehlikelere karşı yardımlaşma düşüncelerinin bir yansıması olarak ortaya çıkmıştır. Bu sistemin işleyebilmesi için organize edecek bir kuruma(sigortacı) ihtiyaç vardır.

SİGORTA HUKUKU VE BÖLÜMLERİ

Sigorta hukuku, özel sigorta hukuku ve sosyal sigorta hukuku olarak ikiye ayrılır.

Özel sigorta, kişilerin özel çıkarlarını çeşitli tehlikelere karşı güvence altına almak amacıyla kendi istekleriyle meydana getirdikleri bir riziko güvencesidir.

Örneğin bir kişinin işyerini yangın ve hırsızlığa karşı sigorta ettirmek amacıyla herhangi bir sigorta şirketine başvurarak sigorta poliçesi yaptırması özel sigorta niteliğini taşır.

Buna karşılık işçi, memur, emekli gibi belirli bir halk topluluğunun sosyal güvenliklerini sağlamak amacıyla kanunla kurulan kamu kuruluşları aracılığıyla topluma sunulan ve çoğu kez yapılması zorunlu olan sigortalar sosyal sigorta olarak kabul edilir.

Örneğin işçilerin iş kazalarına karşı sigorta edilmesi bu türden bir sigortadır.

SOSYAL SİGORTALAR İLE ÖZEL SİGORTALAR ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

1-Sosyal sigortacılık kanunla kurulmuş kurumlar tarafından yapılırken, özel sigortacılık faaliyeti özel sektöre ait bağımsız sigorta şirketlerince yerine getirilmektedir.

2-Özel sigortalarda serbestlik söz konusudur. Sosyal sigortalar ise zorunlu nitelik taşır.

3-Sosyal sigortalar kanundan doğar, özel sigortalar ise sigorta sözleşmesinden doğar.

4-Bir kişinin sosyal sigortadan yararlanabilmesi için işçi veya memur gibi belirli bir statüde olması gerekli ve yeterlidir. Özel sigortalara bağlı hak ve güvencelerden yararlanabilmek için statüsü ne olursa olsun kişilerin sigorta şirketine başvurarak sigorta güvencesine kavuşması mümkündür.

5-Sosyal sigortalarla güvence altına alınan rizikolar, kural olarak özel sigortanın karşıladığı rizikolardan farklıdır. Sosyal sigorta kapsamına giren rizikolar, hastalık, meslek hastalığı, işsizlik, iş kazası, maluliyet, ihtiyarlık, ölüm ve analık gibi gelir düzeyi düşük olan kişiler açısından karşılanması zor olan tehlikelerdir. Buna karşılık, özel sigortalarda gelir düzeyi ne olursa olsun isteyen herkese güvence sağlayan can sigortalarının yanı sıra yangın ve hırsızlık gibi mal sigortaları da mevcuttur.

Sena Doymuş

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

3 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

3 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

3 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

3 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

5 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

6 ay ago