Bilgi Deposu

Şiddetli Geçimsizlik Nedeniyle Boşanma Davası

Şiddetli Geçimsizlik (Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması) Nedir?

Şiddetli geçimsizlik veya evlilik birliğinin temelinden sarsılması boşanma sebepleri arasındadır. Eski Medeni Kanun’da bu boşanma sebebinin adı şiddetli geçimsizlik idi. Yeni Medeni Kanun ile bu boşanma sebebinin ismi evlilik birliğinin temelinden sarsılması olarak değiştirilmiştir. Şiddetli geçimsizlik, evlilik birliğinin devamının eşlerden biri veya her ikisi için de çekilmez hale gelmesi ve devamının mümkün olmamasını ifade eder. Evliliğin devam etmesi taraflar veya müşterek çocuklar için yarar sağlamıyorsa taraflar şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanma davası açabilir.

Şiddetli geçimsizlik her ne kadar kanunda genel bir boşanma sebebi olarak sayılsa da, hangi davranışların şiddetli geçimsizlik oluşturacağı sayılmamıştır. Bu hususta hakim, boşanma davası sırasında somut olayın özelliklerine göre durumu değerlendirecek ve tarafların mahkeme huzuruna sundukları iddia ve savunmaları göz önüne alarak evlilik birliğinin temelinden sarsılıp sarsılmadığına kanaat getirecektir. Şayet mahkeme önüne sunulan iddialar, hakimde evlilik birliğinin temelin sarsıldığı yönünde görüş oluşturmaz ise şiddetli geçimsizlik boşanma davası reddedilecektir.

Evlilik Birliğini Temelinden Sarsan (Şiddetli Geçimsizliğe Neden Olan) Davranışlar Nelerdir?

Evlilik birliğinin temelinden sarsılması Türk Medeni Kanunu’nda genel bir boşanma sebebi olarak sayılmış ancak buna neden olacak davranışlar tek tek sayılmamıştır. Bu davranışlar hem somut olayın özelliklerine göre, örf ve adetlere göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle hangi davranışların evlilik birliğini temelinden sarstığı Yargıtay kararlarıyla şekillenmektedir. Yargıtay içtihatlarına göre evlilik birliğini temelinden sarsan davranışlara örnek olarak aşağıdaki davranışlar gösterilebilir.

-Eşin dış görünüşüyle dalga geçilmesi

-Eşin toplum içerisinde küçük düşürülmesi

-Eşe karşı şiddet uygulanması, eziyet edilmesi

-Evlilik birliğinden doğan sorumlulukların yerine getirilmemesi

-Güven sarsıcı davranışlarda bulunulması

-Eşe karşı sürekli hakaret edilmesi

-Eşin sürekli alkol kullanarak ev içerisinde huzursuzluk çıkarması. Bu sayılanlar yalnızca örnek niteliğinde olup, birçok neden eklenebilir.Dolayısıyla evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedenine dayalı boşanma davası konusunda önemli olan husus ortak hayatın çekilmez hale gelip gelmediğidir.

Şiddetli Geçimsizliğe Neden Olan Olaylar Nelerdir?

Şiddetli geçimsizliğe neden olan olaylar daha önce de belirttiğimiz üzere Medeni Kanun’da tek tek sayılmamıştır. Ancak Yargıtay içtihatlarına en çok yansıyan ve meslek hayatımızda en sık karşılaştığımız olaylar aşağıda kısaca açıklanmıştır.

Zorla Cinsel İlişki Yaşamak:

Zorla cinsel ilişki yaşamak boşanma sebebi oluşturur. Evlilikte taraflardan birisinin zoruyla cinsel birliktelik yaşanması veya bir tarafın istemediği şekilde cinsel ilişki kurulması cinsel şiddet olarak değerlendirilir. Eşe karşı cinsel şiddet uygulanması evlilik birliğin temelinden sarsan bir boşanma sebebidir. Bunun yanında zorla cinsel ilişki yaşamak Türk Ceza Kanunu’ndaki cinsel saldırı suçuna da vücut verir ve zorlayan eşin hapis cezası alması sonucunu doğurur.

Mahrem Konuların İfşa Edilmesi:

Mahrem konuların isşa edilmesi yani üçüncü kişilere anlatılması bir boşanma sebebidir. Yargıtay, mahrem konuların aile büyüklerine anlatılmasını da kusur olarak kabul etmiş ve boşanma sebebi olduğunu belirtmiştir. Mahrem konuların üçüncü kişilere anlatılması diğer eş açısından küçük düşürücü davranış oluşturmaktadır.

Aşırı Borçlanmak:

Aşırı borçlanmak sıkça karşılaşılan boşanma sebeplerinden birisidir. Eşlerden birisinin aile ekonomisini düşünmeksizin aşırı borç altına girmesi ve ailesini zor duruma düşürmesi ekonomik şiddet olarak değerlendirilir ve evlilik birliğini temelinden sarsan bir boşanma sebebi olarak sayılır.

Sosyal Medya (Facebook, İnstagram, Twitter) Bağımlılığı:

Sosyal medya bağımlılığı son zamanlarda en sık karşılaşılan boşanma sebeplerinden birisidir. Eşlerden birisi sosyal medya sitelerinde gereğinden fazla vakit geçirerek eşini ve çocuklarını ihmal ediyor ise ve bu durum ortak hayatı çekilmez hale getiriyorsa boşanma sebebi oluşturabilmektedir.

Eşin Dedikodusunu Yapmak ve Eşi Toplum Önünde Küçük Düşürmek:

Eşin dedikodusunu yapmak ve eşi toplum önünde küçük düşürmek boşanma sebebidir. Eşin çok kilolu veya çok zayıf olması nedeniyle dalga geçilmesi, eşe karşı sürekli hakaret edilmesi bu duruma örnek gösterilebilir.

Ağız, Ayak Kokusu ve Ter Kokmak:

Ağız, ayak kokusu ve ter kokmak Yargıtay içtihatlarına göre boşanma sebebi oluşturabilir. Eşlerden birisinin sürekli diğer eşi rahatsız edecek şekilde ter kokması, ağız ve ayak kokusunun bulunması bir boşanma sebebi olarak sayılmıştır. Ancak burada en önemlisi kokunun nedeninin bir hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığı, hastalığın bir tedavisinin bulunup bulunmadığı, eşin bu tedaviye olumlu bakıp bakmadığıdır.

Eşin Telefonunun Sürekli İzinsiz Karıştırılması:

Eşin telefonunun sürekli izinsiz karıştırılması boşanma sebebi oluşturur. Bu davranış ayrıca TCK anlamında da özel hayatın gizliliğini ihlal suçuna vücut verebilir.

Aşırı Kıskançlık:

Aşırı kıskançlık durumunun evlilik birliği içerisinde söz konusu olması durumunda bu durumdan mağdur olan eş, aşırı kıskançlık hususunu mahkeme önünde ispatlayarak boşanma kararı verilmesini isteyebilir. Burada da en önemlisi olan nokta kıskançlık durumunun ortak hayatı çekilmez hale getirmesidir.

Eşe Karşı Fiziksel, Psikolojik veya Ekonomik Şiddet Uygulanması:

Eşe karşı fiziksel, psikolojik ve ekonomik şiddet uygulanması boşanma sebebidir. Eşlerden birisini diğerine karşı fiziksel şiddet uygulaması, eşini dövmesi evlilik birliğini temelinden sarsar. Fiziksel şiddete ve dayağa maruz kalan eş bu durumu belgelemek için öncelikle hastaneden bir darp raporu almalıdır.

Eşe kötü muamelede bulunulması, hakaret edilmesi, rencide edilmesi psikolojik şiddet oluşturur ve boşanma sebebidir. Ayrıca kazanılan paradan diğer eşe verilmemesi, ailenin ve evin maddi ihtiyaçlarının aksatılması, eşe harçlık verilmemesi ekonomik şiddete neden olan olaylardır ve evlilik birliğini temelinden sarsarak boşanmaya neden olur.

 

Buraya tıklayarak diğer makale örneklerimize ve dilekçe örneklerimize ulaşabilirsiniz.

Barış kaya

Recent Posts

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

2 gün ago

Zorla Getirme

Hakkında tutuklama kararı verilmesi veya yakalama emri düzenlenmesi için yeterli nedenler bulunan ya da ifade…

2 hafta ago

Sanığın Hazır Bulunması

  İddianamenin düzenlenmesi ve kabul edilerek kamu davası açılabilmesi için fiilin ve failin açık kimliğinin…

3 hafta ago

Minibüs Hattının Haczi

Minibüs Hattının Haczi İcra Müdürlüğünce alacaklının talebi üzerine borçlu T... K.... un adına kayıtlı minibüs…

3 hafta ago

İCRA HUKUKU ELEKTRONİK İŞLEMLER

İCRA HUKUKUNDA ELEKTRONİK İŞLEMLER İcra ve iflas dairelerince yapılacak her türlü icra ve iflas işlemlerinde…

4 hafta ago

SINIR DIŞI ETME KARARI

Yürürlülükten kaldırılan (mülga) 5683 sayılı Kanun'da, ülkeden çıkma daveti yapıldıktan sonra bunu yerine getirmeyenler için…

2 ay ago