Senedin kaybolması, çalınması, yanması veya üzerine bir şey dökülmesi gibi çeşitli durumlarla da zaman zaman karşılaşılması mümkündür. Bu ve benzeri durumlar yüzünden senedin hamili tarafından ibrazının imkânsız olması veya senet üzerinde yazılı olan hakkın saptanmasının imkânsız olması hali için hukuk literatüründe kullanılan terim, zıya (zayi olma) terimidir. Senedin zıyaa uğraması halinde ise iptal davası gündeme gelecektir.
Senedin İptali Davasını Kimler Açabilir?
Senedin zayi olması halinde, senet üzerinde hak sahibi olan kişi Asliye Ticaret Mahkemesi’nde senedin iptali davası açabilir. İptal davası açan kişi, senedin zayi olduğuna yönelik inandırıcı delilleri de mahkemeye sunmak zorundadır.
Senedin İptali Davası Şartları Nelerdir?
Senet zayi olmuş olmalı,
Senet hamilinin rızası dışında elden çıkmış ve kimde olduğu bilinmiyor olmalı,
Senet üstündeki hak devam ediyor olmalı,
Senedin iptali mümkün olmalıdır.
Buraya tıklayarak diğer makale örneklerimize ve dilekçe örneklerimize ulaşabilirsiniz.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…