Mevcut kanunlarımızda hukuken kimlerin şehit yada gazi sayılıp kimlerin sayılmayacağı hususunda net bir tanımlama yapılmamıştır. Kanunlarımızca şehit yahut gazi sayılanların genelde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yahut Sosyal Güvenlik Kurumu kabul etmediğinde mahkeme kararıyla haklarında vazife malullüğü aylığı bağlananlar olduğu anlaşılmaktadır. Yani şehit sayıldı dendiğinde yada gazi sayıldı şeklinde bir haber gördüğünüzde düşünülmesi gereken 5534-5510 sayılı kanunlar ile 2330 yahut 3713 sayılı kanunlar gereği haklarında vazife malullüğü hükümleri uygulananlar olarak algılanmalıdır. Şehit sayılmadı yada gazi sayılmadı şeklinde işittiklerimizi haklarında vazife malullüğü hükümleri uygulanmayanlar yani kendilerine yada yakınlarına maaş bağlanmayanlar olarak algılamalıyız.
DAVACI:
TC KİMLİK NUMARASI :
SINIFI ve RÜTBESİ :
GÖREVE BAŞLAMA TARİHİ :
ATANMA TARİHİ :
ADRES :
VEKİLİ :
(Varsa tarafların kanuni temsilcilerinin)
ADRES :
(Varsa tarafların kanuni temsilcilerinin)
DAVALİ:
ADRESİ :
KONU : Müvekkilimizin babasının …./…/… tarihinde …….
Bölgesinde yaşanan çatışma nedeniyle şehitliğinin
Tespiti istemimizi içerir.
AÇIKLAMALAR :
1- Müvekkilimizin babası …../…./…. Tarihinde ……’de …… sınıfı ve ….. rütbesiyle göreve başlamıştır. (EK 1)
2- Müteveffa …. yıl ….’de görev yaptıktan sonra …. bölgesinde güvenlik güçlerince terör örgütü mensuplarına yönelik girişilen yoğun operasyonlar nedeniyle, ….. bölgesine geçici görevlendirilmiştir. (EK 2)
3- İş bu görevlendirme tarihinden sonra müteveffa silah arkadaşları ile birlikte amirlerinin görevlendirmesi neticesinde sayısız operasyona katılmış olup, bu operasyonlardan biri olan ve …. kod adıyla başlatılan operasyonda ise terör örgütü mensuplarıyla girdiği çatışmada şehit olmuştur. (EK 3)
4- Yaşanılan bu elem olaydan sonra, müteveffanın naşı ailesine teslim edilmiş ve memleketinde toprağa verilmiş olup, davalı idarece herhangi bir askeri tören düzenlenmemiş ve şehitlik haklarından da yararlandırılmamıştır. Davalı idareye tarafımızca da yapılan başvuru olumsuz sonuçlanmıştır. (EK 4)
5- Müvekkilimiz ve ailesi ise davalı idarece müteveffanın “şehit” sayılmaması yönündeki bildirimi nedeniyle derin üzüntü duymuştur. Müvekkilimizin babası yıllar boyu hem orduya hem de ülkesine sayısız katkı sunmuş, ailesi ve özel yaşamını hiçe sayarak sayısız fedakarlıkta bulunmuştur.
6- Yukarıda bahsi geçen sebeplere binaen, müteveffanın yaşanılan mezkur olay nedeniyle şehit sayılmasını Sayın Mahkeme’den isteme zorunluluğunu hasıl olmuştur.
HUKUKİ NEDENLER : 2933 S. K. m. 2, 2549 S. K. Geç. m. 2, Devlet Madalya ve Nişanları Yönetmeliği m. 5, 12
HUKUKİ DELİLLER :
1- Özlük Dosyası
2- Görevlendirme yazısı
3- Ölü muayene tutanağı
4- Davalı idareye yapılan …/…/… tarihli başvuru.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arzına ve izahına çalıştığımız sebeplerle, …. Müvekkilimizin babasının …./…/… tarihinde ……. Bölgesinde yaşanan çatışma nedeniyle şehit olduğunun tespitine karar verilmese ile yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı yana yükletilmesine karar verilmesine karar verilmesini, müvekkilimiz adına vekaleten talep ederiz. …/…/…
EKLER :
1- Özlük Dosyası
2- Görevlendirme yazısı
3- Ölü muayene tutanağı
4- Davalı idareye yapılan …/…/… tarihli başvuru.
5- Bir adet onaylı vekaletname örneği.
Davacı Vekili
İle ilgili.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…