Bilgi Deposu

Sağ Kalan Eşin Miras Payı Nedir?

Miras davalarında mirasçı olarak kalan bireyler söz konusu mirası paylaşma hususunda ciddi sorunlarla  yasal haklarını tespit etme konusunda tereddüt yaşamaktadırlar. Bu bağlamda bu hususun netleştirilmesi mirasçı için oldukça önemlidir.  O nedenle sağ kalan eş mirastan ne kadar pay alır, mirasta eşin payı ne kadar olur, miras bölüşümünde eş ne kadar alır gibi soruların cevaplarını makalenin devamında bulabilirsiniz..

Sağ Kalan Eşin Mirastan Alacağı Pay Nedir?

Öncelikle Miras Hukukunda mirasa ilişkin paylaşımın mirasçılık sırası ya da başka bir deyimle zümre sistemine göre yapıldığından bahsetmek gerekecektir. Yani bu demektir ki, kişinin alacağı miras ya da yasal miras payı kimlerle beraber mirasçı olduğuna bağlıdır. Zümrelerden bahsedecek olursak;

Miras bırakan kişinin çocukları ve torunları ilk zümreyi,

Miras bırakanın annesi-babası kardeşleri ve onların çocukları ikinci zümreyi,

Miras bırakan kişinin büyük anne ve büyük babası ile onların altsoyları (yani miras bırakan kişinin amca,dayı,hala,teyzesi ve onların alt soyları) 3. zümreyi oluşturmaktadır.

Görüldüğü üzere sağ kalan eş hiçbir zümre içerisinde yer almamaktadır. Dolayısı ile yukarıda da belirttiğimiz üzere eğer vasiyetname yok ise miras paylaşımı yapılırken sağ kalan eşin mirastan ne kadar pay alacağı kimler ile birlikte mirasçı olduğuna göre yani hangi zümre ile mirasçı olduğuna göre değişecektir. Haliyle mirasın paylaşımı öncelikle varsa vasiyetnameye göre mirasta saklı paylara dokunulmayacak şekilde yapılır.

Peki Sağ Kalan Eşin Mirastan Alacağı Pay Nasıl Belirlenir?

Bu hususta ilk önce kimlerin yasal mirasçı olduğuna bakılmalıdır. Yani sağ kalan eşin hangi zümre ile birlikte mirasçı olduğu tespit edilmelidir.

1.  Sağ kalan eş miras bırakan kişinin alt soyu ile birlikte mirasçı ise (yani miras bırakan kişinin çocukları ve torunları) sağ kalan eşin mirastan alacağı pay mirasın ¼ ü kadar olmaktadır.Kalan ¾ diğer mirasçılar arasında yani miras bırakanın çocuklarına ve torunlarına paylaşılmaktadır.

2.  Sağ kalan eş miras bırakan kişinin anne baba ve kardeşleri ile birlikte mirasçı konumundaysa eşin payı 1/2 oranında olmaktadır.

3.  Sağ kalan eşin birlikte mirasçı olduğu kişiler miras bırakan kişinin büyükanne, büyükbaba,amca, hala, teyze, dayı gibi 3. zümreye ait kişiler olması durumunda ise sağ kalan eşin mirastan alacağı pay ¾ oranında olmaktadır.

Ayrıca şüpheye yer bırakmayacağı üzere sağ kalan eşin mirastan faydalanabilmesi için

evliliğin resmi nikah ile yapılmış olması gerekmektedir.

 

Alanya Lawyer

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

4 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

4 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

4 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

4 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

6 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

7 ay ago