1- Roma Hukukunun Bilgi Kaynakları: Roma hukukunun bilgi kaynakları günümüz kıta avrupasının hukukunun temelini oluşturmaktadır. Bu dönemi Iustinianus’tan önceki bilgi kaynakları, Iustinianus’un derlemesi (Corpus Iuris Civilis) ve Iustinianus’tan sonraki bilgi kaynakları olmak üzere üç bölümle inceleriz.
A- Iustinianus’tan Önceki Bilgi Kaynakları: Iustinianus’tan önceki bilgi kaynaklarının en önemlisi Gaius’un hazırlamış olduğu Institutiones (kurumlar) dediğimiz dört bölümden oluşan bir kitaptır. Bu kitapta hukukun temel kurumları ve kavramları yer almaktadır.
B- Iustinianus Derlemesi (Corpus Iuris Civilis): Iustinianus, hukuku birleştirmek ve kanunlaştırmak amacı ile hukukçulara kodifikasyon çalışması yapmalarını emretmiştir. Hukukçuların derlemeleri sonucunda içinde Istinianus’un emirnamelerinin de olduğu dört bölümden oluşan Corpus Iuris Civilis külliyatı hazırlanmıştır.
Külliyatın ilk bölümü Gaius’un Institutiones kitabı oluşturmaktadır.
İkinci bölümü ise Digesta(Pandecta)dır. En kapsamlı ve en geniş bölüm Digesta dır. Digesta klasik dönem hukukçuların eserlerinden alınmış ve belirli bir sistem içinde düzenlenip tasnif edilip yayınlanmış bir bölümdür. Digesta’da somut olayları anlatan metinler vardır. Bu somut olaylardan soyut hükümler çıkartılmıştır.
Üçüncü bölümü Codex’tir ve bu bölüm imparator emirnamelerinden oluşur.
Dördüncü bölümü Novallae’dir. . Bu bölüm Codex’e benzer biçimdedir. Fakat sadece İmparator Iustinianus’un emirnamelerinden oluşur.
Fakat günümüzde elimizde bulunan Corpus Iuris Civilis örneklerinde beşinci bölüm olarak Interpolatio’lar ve Glossa’lar vardır. Corpus Iuris Civilis hazırlanırken klasik dönem hukukçularından yararlanılmıştır. Daha sonra bunların çağa uyarlanması amacıyla değiştirilmesi işlemine Interpolatio denmektedir. Bunlar aslında kasıtlı olarak yapılan değişikliklerdir. Glossa’lar ise hukuk öğretimine yardımcı olması amacıyla asıl metne yazılan notların, asıl metne ait gibi düşünülüp değişiklik olarak kabul edilmesidir
C- Iustinianus’tan Sonraki Bilgi Kaynakları: Iustinianus’tan sonraki bilgi kaynakları ise Bizans dönemine ait olan kaynaklardır. Bunlara örnek olarak Bizans hukukunun ürünlerini ifade eden, kraliyet kanunlarından oluşan Basilica ve Selanikli bir hakimin derlemesi olan Hexabiblos’tur
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…