Ön sözleşme, taraflardan birini veya her ikisini de asıl sözleşmeyi yapma borcu altına sokan bir sözleşmedir. Mesela taşınmaz satış vaadi bir ön sözleşmedir. Bu sözleşme, ileride taşınmaz satım sözleşmesi yapma borcunu doğurur. Türk Borçlar Kanunu’nun 29. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre;
“Bir sözleşmenin ileride kurulmasına ilişkin sözleşmeler geçerlidir.
Kanunlarda öngörülen istisnalar dışında, ön sözleşmenin geçerliliği, ileride kurulacak sözleşmenin şekline
bağlıdır”
Ön sözleşmeden bahsedilebilmesi için ileride yapılacak olan sözleşmenin mutlaka borçlandırıcı bir işlem olması gerekmektedir.
Ön sözleşme, taraflara ileride asıl sözleşmeyi yapma borcunu yüklemektedir. Bundan dolayı ön sözleşmede belirlenen tarafların asıl sözleşmeyi yapmak için bir irade beyanında bulunmaları gerekir. Taraflar ön sözleşmeden doğan asıl sözleşmeyi yapma borcunu ifa etmekten kaçındığı zaman, yani asıl sözleşmenin yapılmasına dair irade açıklamasından kaçınıldığı zaman hakimin hükmü asıl sözleşmeyi yapmaktan kaçınan tarafın irade beyanı yerine geçer.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…