Bilgi Deposu

Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat Davası

Trafik kazaları sonucunda vücudun belli bölgelerinde meydana gelen bedensel zararların karşılanması için mağdur olan kişiler tazminat davası açabilir. Bununla birlikte trafik kazası sonucunda bedensel zararlardan dolayı meydana gelen maddi zararların karşılanması için açılan tazminat davasının dışında Sosyal Sigortalar Kurumu da mağdur olan kişilerin tedavilerinin belli bir miktarını ödeyebilir.

Bedensel Zararlar İle İlgili Dava Açılması

Trafik kazası sonucunda vücudun genelinde büyük derecede zarar ve hasar olması durumunda mağdur kişilerin uğradıkları maddi zararın karşılanması için bedenlerinde gelen zararların derecelerine göre tazminat davası açma hakları vardır. Aşağıda trafik kazası sonucunda bedensel zararların meydana gelmesi sonucunda oluşan maddi zararlar ile ilgili bilgiler yer alır:

  • Tedavi giderleri,
  • Kazanç kaybı,
  • Çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar,
  • Ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıplar trafik kazası sonucunda bedensel zararların oluşması durumunda meydana gelen maddi kayıplardır.

Yukarıda yer alan bedensel zararlar sonucunda oluşan maddi kayıpların dışında kişilerin kaza sonucunda bedensel zararlarla karşılaşmasından dolayı ruhsal bozukluklarının da oluşabileceği düşünülerek mağdur kişilerin manevi tazminat davası da açma hakkı vardır.

Tedavi Giderlerinin Karşılanması

Trafik kazası sonucunda ağır yaralanan kişilerin bütün tedavi masrafları kanunlar doğrultusunda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenir. Trafik kazası sonucu bedensel zarara uğramış kişilerin iyileşip ayağa kalkma sürecine kadar bütün hastane masrafları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır. Aşağıda Sosyal Güvenlik Kurumu’nun trafik kazası sonucunda bedensel zarar gören kişilerin hangi sağlık hizmeti giderlerini karşıladığı ile ilgili bilgiler yer alır:

  • Hastane, klinik, sağlık yurdu dispanser gibi hasta bakım yerlerine ödenen paralar,
  • Hekim, hemşire, hastabakıcı, iğneci, pansumancı fizyoterapist, psikoterapist gibi tedavi edenlere ve yardımcılarına ödenen ücretler,
  • İlaç, serum, kan, iğne ve çeşitli tahlil giderleri,
  • Röntgen, ultrason, tomografi gibi görüntüleme aygıtları ile, elektro ve benzeri denetleme aygıtlarına ve diyaliz makinesine ödenen paralar,
  • Her türlü ameliyat, yoğun bakım, ambulans ve ilk yardım giderleri,
  • Ortopedik aygıtlar, protez, takma organ bedelleri ve bunların yenilenmesi için yapılan harcamalar,
  • Tekerlekli sandalye, havalı yatak, koltuk değneği, baston gibi kullanılması zorunlu nesnelere ödenen paralar gibi sağlık hizmeti giderlerinin hepsinin masrafı Sosyal Güvenlik Kurumu’na aittir.

Yukarıda tedavi giderlerinin karşılanması Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait olmasına rağmen iyileşme sürecinde yapılan tedaviler kurum tarafından karşılanmaz. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmayan iyileşme sürecindeki tedaviler ile ilgili bilgiler aşağıda yer alır:

  • Hastaneden taburcu olduktan sonra zarar gören kişiye bir süre evde bakılması gerekiyorsa buna ilişkin bakıcı veya yardımcı giderleri,
  • Bir süre özel beslenme gerekiyorsa buna ilişkin masraflar,
  • Tedavisi sonuçlanmasına karşın, bir süre toplu taşıma araçlarına binemeyecekse veya kendi otomobilini kullanamayacaksa, işe gidiş geliş ücretlerinden, toplu taşıma ücretlerinden oluşan harcamaları Sosyal Güvenlik Kurumu karşılayamaz.

Yukarıda verilen harcamalar için bedensel zararlar sonucunda büyük maddi kayıplara maruz kalan kişilerin maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı vardır.

Sena Doymuş

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

3 hafta ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

3 hafta ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

1 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

1 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

3 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

4 ay ago