Kredi çekip borcunu ödemeden hayatını kaybeden kişilerin kredi borcunun ne olacağı konusu merak konusudur. Burada koruyucu etken olarak hayat sigortasının önemi ortaya çıkmaktadır. Eğer kredi çeken kişi kredi hayat sigortası yaptırmış ise kalan kredi borç yükümlülüğü sigorta şirketine geçmektedir. Ancak kredi çeken kişinin kredi hayat sigortası bulunmuyor ise borç mirasçıları tarafından ödenecektir.
Kredi Hayat Sigortası, kredi süresi boyunca kullanılan ve kredi tutarı kadar vefat teminatı sunan bir sigorta sözleşmesidir. Sigorta süresi içerisinde hayatını kaybeden sigortalının bankaya olan borcu sigortacı tarafından ödenir. Böylece vefat eden sigortalının borçlu kalma ihtimali ortadan kalkar.
Tüketicilerin aldıkları krediler için en yaygın teminat, borçlunun hayat sigortasıdır. Hayat sigortası hem bankanın hem de kredi borçlusunun mirasçılarının lehinedir. Vefat halinde, kalan kredi borcu faiziyle hayat sigortasından karşılanır. Mirasçılara borç bırakılmamış olur.
Kredi hayat sigortası, kredi çekerken zorunlu değildir. Ancak bankalar kredi başvurularında bu sigortayı yaptırmanızı ister. Nedeni ise hem kredi başvurusunda bulunan kişinin yakınlarının hem de geri ödeme sırasında bankanın bir sorun yaşamamasını sağlamaktır.
Kredi çeken ve borçların tamamı ödenmeden vefat eden bir kişinin kredi hayat sigortası olmaması durumda, borçlarının varisleri tarafından ödenmesi gerekmektedir. Çünkü miras dağıtımı borçlar için de geçerlidir. Ancak mirasçılar reddi miras yaparak hem ölen kişinin mirasından hem de borçlarından vazgeçebilirler. Bu durumda yasal sorumluluk ortadan kalkmış olur.
Eğer borçlu kişi kredi için kefil göstermişse ve borçlar kapanmadan vefat ettiyse, borç kefilden tahsil edilmektedir.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…