Senet ve çek gerek ticari ilişkilerde gerekse borç ilişkilerinde sıklıkla kullanılan kıymetli evraklardır. Özellikle senet bir takım geçerlilik koşullarını barındırması halinde kolaylıkla tanzim edilebilir ve vade tarihinde tahsili için icra işlemi başlatılabilir.
Vadesi gelmiş olan bir senet vade tarihinde ödenmez ise bu durum ödeme protestosu denilen bir tür ihtarname ile tespit edilecektir. Ödememe protestosunun ödeme yani vade tarihinden sonraki 2 iş günü içerisinde gönderilmesi gerekir. Protesto noterler aracılığı ile gönderilecektir. Bu evrakın gönderilmesinin amacı senedin vade tarihinin geçtiğini ve bu nedenle de ödeme yapılmayan her gün için faiz işletileceğini bildirmektir. Protesto edilmeyen senetler için faiz işletmek mümkün olmayacaktır. Uygulamada genelde protesto işlemleri için senet alacaklısının senedini bankaya teslim ettiği ve bu işlemin bankalar aracılığı ile takip edildiği görülmektedir.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…