Bilgi Deposu

Nesebin (Soy bağının) Reddi Davası Nedir?

Nesebin (Soy bağının) Reddi Davası Nedir?

Soy bağının düzeltilmesi davası veya soy bağının reddi davaları hakkında düzenlemeler 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu kapsamında düzenlenmiştir. Babalık karinesinin düşürülmesi ve çürütülmesi için baba veya çocuk tarafından soy bağının reddi davası açılabilir. Soy bağının reddinden ispat:

  • Evlilik içinde ana rahmine düşme: Evlilik içinde ana rahmine düşen çocuklar için davacı tarafından baba olmadığının ispat edilmesi zorunludur. Evlenmeden ve evliliğin sona ermesinden itibaren 300 gün içinde doğan çocuk evlilik içinde rahme düşmüş sayılır.
  • Evlilikten önce ve ayrı yaşamada ana rahmine düşme: Ayrı yaşama ve evlilikten önce gerçekleşen durumlarda, davacıdan kanıt istenmez. Fakat gebe kalma döneminde cinsel ilişkinin yaşandığına dair inandırıcı kanıtlar mevcutsa, babalık karinesi ortaya çıkar.

Soy bağının reddi için ispat yükümlülüklerinin karşılanmasıyla mahkeme tarafından gerekli incelemelerin ardından, babalık karinesinin olmadığına karar verilebilir. Soy bağının reddi davasında en önemli ispat mekanizması DNA testidir. Mahkeme çocuk ve baba arasında DNA incelemesi yaparak karar verir. Bu sayede kişilerin soy bağını reddetmesi mümkündür.

Barış kaya

Recent Posts

Vasiyetnamenin Açılması Ve İlgililere Tebliği Talebi Dilekçesi

... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN                   …

1 hafta ago

BOŞANMA

Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…

1 hafta ago

Davaların Yığılması Davası Dilekçe Örneği

DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…

4 hafta ago

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

5 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

5 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

5 ay ago