Nafaka, nafaka ödeyecek kişi ve ödenecek kişinin sosyal ve ekonomik düzeyine göre belirlenecek olan bir aylıktır. Nafaka yükümlüsü, mahkeme tarafından takdir edilen nafakaya karşı nafakanın kaldırılması adına şartlar oluştuğu takdirde nafakanın kaldırılması talebiyle dava açma hakkına sahiptir. Tarafların mali durumu ya da sosyal ve ekonomik durumunda olan değişimi ile nafaka borçlusu nafakanın azaltılması (nafaka indirim) davası açma, nafaka alacaklısı ise nafakanın artırılması davası açma hakkına sahiptir. Nafaka borçlusu tarafından ödenen nafakaya karşı nafaka alacaklısının nafakaya artık ihtiyacı olmadığı hallerde nafakanın kaldırılması davası açılabilecektir. Bu durum nafaka alacaklısının yeni gelir elde etmesi ve işe girmesi hallerinde ortaya çıkacaktır.
Yoksulluk nafakasında, nafaka alacaklısının ölmesi halinde, nafakanın kaldırılması davası açmaya gerek yoktur. Nafaka borçlusunun ölmesi halinde de işleyecek olan nafaka ödeme yükümlülüğü kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Nafaka, alacaklının ölümü halinde kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Bunun yanında aynı durum nafaka alacaklısının yeniden evlenmesi halinde ortaya çıkacaktır. Nafaka yükümlüsü, nafaka alacaklısın evlenmesi bahsiyle nafakanın kaldırılması adına dava açmasına gerek yoktur, kendiliğinden nafaka kalkacaktır.
… AİLE MAHKEMESİ’NE
DAVACI :
TC KİMLİK NO :
ADRES :
VEKİLİ :
(Varsa tarafların kanuni temsilcilerinin)
ADRES :
(Varsa tarafların kanuni temsilcilerinin)
DAVALI :
ADRES :
KONU : Yoksulluk nafakasının kaldırılması istemimizden ibarettir.
AÇIKLAMALAR
1-) Müvekkilimiz, davalı ile, …/ …/ … tarihinde evlenmiştir. İlk başlarda uyumlu giden evlilikleri artan tartışmaların çekilmez hale gelmesi sonucu boşanma ile neticelenmiştir. Müvekkilimiz ve davalı, … Aile Mahkemesi’nin …/ …/ … tarih ve …/ … E. …/ … K. sayılı kararı ile boşanmışlar ve mahkemece müvekkilimizin, davalıya aylık … TL. yoksulluk nafakası ödemesine hükmetmiştir. (EK – 1) Mahkemece verilen karar gereğince müvekkilimiz düzenli olarak her ay yoksulluk nafakasını ödemiştir. Ödemelere ilişkin banka dekontlarını ekte sunuyoruz. (EK – 2)
2-) Müvekkilimiz ile davalı, boşandıktan sonra da aynı mahallede yaşamaya devam etmişlerdir. (EK – 3) Müvekkilimiz, davalının, kendisinden boşandıktan sonra … … isimli şahıs ile evlenme olmaksızın fiilen evliymiş gibi birlikte yaşadığını duymuş ve davalı ile … … isimli şahsın aynı eve girip çıktıklarını kendi gözleri ile de görmüştür. Bu durumun ispatı için … … ve … … isimli kişiler de tanık yapabilecek durumdadırlar. (EK – 4) Bu durum davalının yoksulluk nafakasını engelleyen bir durumdur ve Yargıtay içtihatları da bu yöndedir. (EK – 5)
3-) Açıkladığımız nedenlerle, müvekkilimizin davalıya ödemekte olduğu yoksulluk nafakasının kaldırılması için mahkemenize başvurulması zorunluluğu hasıl olmuştur.
HUKUKİ NEDENLER : 4721 S. K. m. 176, 365
HUKUKİ DELİLLER : … Aile Mahkemesi’nin …/ …/ … tarih ve …/ … E. …/ … K. sayılı kararı, Yoksulluk nafakası ödemelerine dair …, …, …, … sayılı banka dekontları, müvekkilimize ait ikametgah kaydı, tanık beyanları, Yargıtay içtihatı
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıkladığımız nedenlerle, dava tarihinden başlamak üzere müvekkilimizin davalıya ödemekte olduğu yoksulluk nafakasının kaldırılmasına, yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini, müvekkilimiz adına saygıyla talep ederiz. …/…/…
EKLER: 1-) … Aile Mahkemesi’nin …/ …/ … tarih ve …/ … E. …/ … K. sayılı kararı
2-) Yoksulluk nafakası ödemelerine dair …, …, …, … sayılı banka dekontları
3-) Müvekkilimize ait ikametgah kaydı
4-) … … ve … … isimli tanıkların beyanları
5-) 2. HD. 11.05.2011 T. 2011/7688 E. 2011/8070 K.
6-) Vekaletname örneği.
Davacı Vekil Av.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…