Categories: Dilekçe Örnekleri

NAFAKANIN İNDİRİLMESİ İSTEMİ (YOKSULLUK NAFAKASI) DİLEKÇE ÖRNEĞİ

NAFAKA AZALTIM DAVASI

Türk Medeni Kanunu´nun 176. Maddesinin 4. Fıkrası gereğince;

“Eşlerin ekonomi durumlarının değişmesi veya hakkaniyet gerektirdiği hallerde iradın artırılması veya azaltılmasına karar verilebilir” olarak belirtilmiştir.

Nafaka borçlusunun maddi durumunda olumsuz değişim olduğu ve hakkaniyet gerektiren durumlarda nafakanın indirilmesi talepli dava açılabilir.

Taraflar anlaşmalı boşanma davası ile boşanmış dahi olsalar nafaka yükümlüsü nafakanın indirilmesi talebi ile dava açabilir. Taraflar arasında nafaka miktarına ilişkin anlaşmalı boşanmada anlaşmaları, davanın açılmasına engel bir durum teşkil etmemektedir.

Nafaka alacaklısının maddi durumunda olumlu yönde değişim olmuş ve ekonomik düzeyinde artış olması, miras kalması gibi durumlarda talep edilebilir. (Bu durum yoksulluk nafakası için geçerlilik teşkil etmektedir)

Nafakanın indirilmesi davasında önemli olan durum, nafaka yükümlüsünün ekonomisinin olumsuz yönde değişmesi ve maddi güç oranının değişmesidir.

Nafaka yükümlüsünün maaşında düşme, emekli olması, bir başkası ile yeniden evlenmesi ve çocuk sahibi olması gibi durumlar gösterilebilir.

Ekonomik durumundaki olumlu ya da olumsuz değişimin sürekli olması gerekmektedir, yalnız bir döneme ait olan ekonomik değişim için geçerli olan bir durum değildir.

İştirak nafakasında, nafaka alacaklısının maddi durumunda gerçekleşen olumlu yöndeki gelişme önemli değildir. İştirak nafakasında önemli olan çocukların ihtiyacıdır. Nafaka yükümlüsü, nafaka alacaklısının gelirinin artması nedeniyle nafakanın indirilmesi talebi ile dava açma hakkı yoktur. İştirak nafakasının indirilmesini talep edecek olan nafaka yükümlüsünün gelirinde olumsuz bir yönde değişim var ise davayı açabilecektir.

Yoksulluk nafakasında ise nafaka alacaklısının mali gücünde olumlu yönde gelişme olmuşsa nafakada indirim yapılması ya da nafakanın tamamen kaldırılmasına karar verilebilir. Yoksulluk nafakası alan eski eşe, miras kalmış ve ekonomik düzeyinde gelişme olmuş olduğundan nafaka indirimi ya da kaldırımı talepli dava açılabilecektir.

 

NAFAKANIN İNDİRİLMESİ İSTEMİ (YOKSULLUK NAFAKASI) DİLEKÇE ÖRNEĞİ

 

 

… AİLE MAHKEMESİ’NE

DAVACI                               :

TC KİMLİK NO                 :

ADRES                                 :

VEKİLİ                                :

(Varsa tarafların kanuni temsilcilerinin)

ADRES                                 :

(Varsa tarafların kanuni temsilcilerinin)

DAVALI                               :

ADRES                                 :

KONU                                   : Yoksulluk nafakasının indirilmesi istemimizden ibarettir.

 

AÇIKLAMALAR   

1-) Müvekkilimiz ile davalı, … Aile Mahkemesi’nin …/ …/ … tarih ve …/ … E. ../ … K. sayılı kararı ile boşanmışlardır. Mahkeme, müvekkilimizin, davalıya, aylık … TL.  yoksulluk nafakası ödemesine hükmetmiştir. (EK – 1)

 

2-) Tarafların boşanmalarından bugüne kadar geçen sürede davacı müvekkilimizin gelirinde bir artış olmadığı halde masrafları da artmıştır. (EK – 2) Ayrıca davalı devlet memurluğu sınavını kazanmış ve ataması yapılarak göreve başladığından artık belli bir gelir sahibi olmuştur. Açıkladığımız nedenlerle, müvekkilimizin davalıya ödemekte olduğu aylık … TL.  yoksulluk nafakasının indirilmesi için  mahkemenize başvurulması zorunluluğu hasıl olmuştur.

 

HUKUKİ NEDENLER      : 4721 S. K. m. 176

 

HUKUKİ DELİLLER        : … Aile Mahkemesi’nin …/ …/ … tarih ve …/ … E. ../ … K. sayılı kararı, müvekkilimize ait maaş bordroları

 

SONUÇ VE İSTEM                        : Yukarıda açıkladığımız nedenlerle, dava tarihinden başlamak üzere müvekkilimizin davalıya ödemekte olduğu yoksulluk nafakasının aylık …TL.’ye indirilmesine, yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini, müvekkilimiz adına saygıyla talep ederiz. …/…/…

 

EKLER :                   1-)  … Aile Mahkemesi’nin …/ …/ … tarih ve …/ … E. ../ … K. sayılı kararı

2-) Müvekkilimize ait maaş bordroları

3-) Vekaletname örneği

 

 

Davacı Vekili

           Av.

Lawyer Antalya

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

3 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

3 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

3 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

3 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

5 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

6 ay ago