Nafaka miktarı neye göre belirlenir?
Hâkim her somut olayın özelliğine, tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre takdir hakkını da kullanarak hakkaniyete göre karar vermektedir.
Nafaka miktarı, nafaka ödeyecek kişinin geliri ile orantılı olarak, nafaka alacak kişinin yoksulluğa düşmemesi ve evlilik içindeki standartlarını koruyabilmesi için hakkaniyet ve günün ekonomik şartları da dikkate alınarak belirlenecektir.
Sosyal ve Ekonomik Durum Araştırması Nedir?
Bu araştırma, kişinin, mevcut ekonomik durumunu, çalışıp çalışmadığını, çalışıyor ise aylık kazancını, oturduğu evin durumunu (kiralık/kendisinin), oturduğu evde birlikte yaşadığı kişilerin durumlarını vb. bilgilerini göstermektedir.
Nafaka topluca ödenebilir mi?
Hâkimin takdiri nafakanın gelir şeklinde ödenmesi ise, toplu ödeme mümkün değildir. Nafaka belirlenen miktarda aylık olarak ödenir. Ancak bazen hâkim durum gerektirdiği takdirde nafakanın toplu olarak, bir seferde ödenmesine karar verebilmektedir.
Nafakanın Artırılması Mümkün Müdür?
Bazı hallerde nafaka alacaklısı açacağı nafaka artırım davası ile nafaka miktarının artırılmasını sağlayabilir. Bu haller;
Nafaka alan kişinin ekonomik durumunun bozulması veya ihtiyaçlarının artması,
Paranın alım gücünün düşmesi sonucu nafakanın ihtiyaçları gidermeye yetmemesi,
Nafaka verenin ekonomik durumunun iyileşmesi,
İştirak nafakası söz konusu ise çocukların giderlerinin artmasıdır.
Buraya tıklayarak diğer makale örneklerimize ve dilekçe örneklerimize ulaşabilirsiniz.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…