Mahkeme ilamı, Bir kimsenin hakkı yerine getirilmediğinde veya ihlal edildiğinde, bu kimse mahkemeye başvurarak bu ihlalin önüne geçilmesine veya hakkının iade edilmesini talep eder.
Yukarda ki açıklama ışığında Nafaka İçin İcra Takibi Nasıl Açılır sorunun cevabını sorgulayacak olursak; boşanma kararında veya nafaka davası sonucunda mahkemece nafaka bedeli belirlenerek karşı eşe ödenmesine hükmedilir. Nafaka için alınan bu karar mahkeme ilamıdır. Mahkemenin yaptığı yargılama sonucunda talepte bulunan lehine karar verirse muhatap davalının takip hukuku bakımından borçludur ve bu borcun yerine getirmesi gerekir.
Davalı mahkeme kararının (Nafaka ilamı) gereğini yerine gönüllü olarak getirmezse, nafaka alacaklısı İcra müdürlüğüne başvurarak Nafakanın ödenmesi için, ilamlı icra takibi açarak, nafaka ilamının yerine getirilmesini talep eder. Nafaka için açılan İlamlı İcra takibi borçluya tebliğ edilir. Borçlu mahkemenin nafaka ilamına göre nafaka borcunu ödememesinden dolayı gönderilen ilamlı icra takibindeki borcu ödeyerek ilamı yerine getirmekle görevlidir. İcra emrine uygun davranmaz ise kanunda öngörülen şekillerde zorla yerine getirilir.
ALACAKLI :
VEKİLİ :
ŞÜPHELİ (BORÇLU) :
SUÇ : Nafaka İlamının Gereklerini Yerine Getirmeme.
SUÇ TARİHİ : …/ …/ …
AÇIKLAMALAR
1-) Müvekkilimiz ile şüpheli (borçlu), …/ …/ … tarihinde evlenmiş ve …/ …/ … tarihinde … isimli çocukları olmuştur. Ancak, müvekkilimiz ve şüpheli (borçlu) evlilik birliklerinin devamı sırasında yaşadıkları kavgaların şiddetinin artması nedeni ile …/ …/ … tarihinde mahkemeye başvurmuş ve … Aile Mahkemesi’nin …/ …/ … tarih ve …/ … E. …/ … K. sayılı kararı ile boşanmışlardır.
2-) … Aile Mahkemesi’nin vermiş olduğu ilamda, şüpheli (borçlunun) çocukları … için aylık … TL. iştirak nafakası ödemesine karar verilmiş olmasına rağmen şüpheli (borçlu), ilam gereği ödemesi gereken aylık … TL. nafakayı … aydır ödememektedir.
3-) 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun, 5358 sayılı İcra ve İflas Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 15. Maddesi ile değişik “Nafakaya İlişkin Kararlara Uymayanların Cezası” başlıklı 344. Maddesinde;
“Nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikâyeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir. Hapsin tatbikine başlandıktan sonra kararın gereği yerine getirilirse, borçlu tahliye edilir.
Borçlunun, nafakanın kaldırılması veya azaltılması talebiyle dava açmış olması halinde, ileri sürdüğü sebepler göz önünde bulundurularak, tazyik hapsinin uygulanması bu davanın sonuna bırakılabilir.”
düzenlemesi yer almaktadır.
4-) Nafaka ilamını yerine getirmeyen şüpheli (borçlu), kanunun açık hükmünü ihlal etmektedir. Şüpheli (borçlunun) cezalandırılması için mahkemenize başvurulması zorunluluğu hasıl olmuştur.
HUKUKİ NEDENLER : 2004 S. K. m. 344 ve ilgili mevzuat.
HUKUKİ DELİLLER : … Aile Mahkemesi’nin …/ …/ … tarih ve …/ …E. …/ … K. sayılı kararı, tanık beyanları ve diğer deliller.
SONUÇ VE İSTEM
Yukarıda açıklanan nedenlerle şüphelinin (borçlunun), nafaka ilamını yerine getirmemesinden dolayı 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun 344. maddesi uyarınca hapisle cezalandırılmasına, yargılama giderlerinin karşı tarafa yükletilmesine, karar verilmesini, müvekkilimiz adına saygıyla talep ederiz. …/ …/ …
YAKINAN ( ALACAKLI) VEKİLİ
AV.
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…