Dilekçe Örnekleri

Müvekkilimizin Türkiye’de Oturma  (ikamet) İzni Verilmesi İçin Yaptığı Başvuruya Davalı Tarafından Verilen Red Kararının İptali İstemi

 

 

 

 

İKAMET İZNİ TÜRLERİ

1- Kısa Dönem İkamet İzni

6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu 31 -33. maddeleri arasında kısa dönem ikamet izni düzenlenmiştir.  Kısa dönem ikamet izni alabilecek yabancılar; Bilimsel araştırma amacıyla gelecek yabancılar,  Türkiye’de taşınmaz malı bulunan yabancılar,  Ticari bağlantı veya iş kuracak yabancılar,  hizmet içi eğitim programına katılacak olan yabancılar, Türkiye Cumhuriyetinin taraf olduğu anlaşmalar ya da öğrenci değişim programları veya benzeri amaçlarla gelecek olan yabancılar, turizm amaçlı kalacak yabancılar, tedavi görecek yabancılar, Adli veya idari makamların talebine uygun olarak Türkiye’de kalması gereken yabancılar, Aile ikamet iznini kaybetmesi durumunda  kısa dönem ikamet iznine geçirilecek yabancılar, Türkiye’de yükseköğretimini tamamlayanlardan mezuniyet tarihinden itibaren altı ay içinde müracaat eden yabancılar, KKTC vatandaşı olan yabancılar.

2-Aile İkamet İzni

Türk vatandaşlarının, 5091 sayılı kanunun 28. maddesi kapsamında olanların veya ikamet izinlerinden birine sahip olan yabancılar ile mültecilerin ve ikincil koruma statüsü sahiplerinin; yabancı eş, kendisinin veya eşinin ergin olmayan ergin çocuğu, kendisinin veya eşinin yabancı bağımlı çocuğuna verilen ikamet iznidir.

3- Öğrenci İkamet İzni

6458 sayılı kanun 38-41. maddeleri arasında düzenlenmiştir.  Aile ikamet izni bulunmayan ilk ve orta derece öğrenim görecek yabancılara,  ülkemizde bir yükseköğretim kurumunda ön lisan, lisans, yüksek lisans, doktora, Tıpta Uzmanlık, Diş Hekimliğinde Uzmanlık seviyesinde öğrenim görecekler öğrenci ikamet izni alabilirler.

4-Uzun Dönem İkamet izni

Türkiye’de En Az 8 yıl kesintisiz  ikamet izniyle kalmış olanlar ya da bakanlığın belirlediği şartlara uyan yabancılara bakanlığın veya valiliğin izniyle, uzun dönem ikamet izni düzenlenir.

6-İnsan Ticaret Mağduru İkamet İzni

İnsan ticari mağduru olduğu ya da olabileceği yönünde kuvvetli şüphe bulunan yabancılara insan ticareti mağduru ikamet izni düzenlenir.

 

Oturma İzni Dilekçesi Örneği

İDARE MAHKEMESİNE

 

 

DAVACI                               :

VEKİLİ                                

DAVALI                               :

 

KONU                                   : ….. vatandaşı olan müvekkilimizin Türkiye’de oturma  (ikamet) izni verilmesi için yaptığı başvuruya davalı tarafından verilen red kararının iptali istemini içerir.

 

 

AÇIKLAMALAR               :

 

1-) …….vatandaşı olan müvekkilimiz …………., …/…/… tarihinde tatil yapmak amacıyla Muğla’nın Bodrum ilçesine gelmiş, tatil sırasında Bodrum’da bir emlakçı tanıdığının vasıtasıyla ….. mevkiinde, ……… adresinde kain taşınmazı satın alarak bu ilçeye yerleşmeye karar vermiştir. (EK – 1)

 

2-) Müvekkilimiz almış olduğu taşınmazı yaz tatillerinde kullanmak üzere, kendi zevkine göre tadil ettirmek istemekte olup, bu süre boyunca da (yaklaşık ….. ay) Türkiye’de yaşayacaktır.

 

3-) Bunun neticesinde müvekkilimiz, vatandaşı olduğu ….. ülkesinin konsolosluğuna oturma (ikamet) izni almak amacıyla …/…/… tarihinde başvurmuş olup, (EK – 2) başvurusu İçişleri Bakanlığı – Göçler İdaresi Başkanlığı’nın görüşüyle …….. nedeniyle reddedilmiştir. (EK – 3)

 

4-) Müvekkilimizin yapmış olduğu başvurunun reddi işlemin iptali ve kendisine oturma izni verilmesi amacıyla, Mahkemenize başvurma zorunluluğu doğmuştur.

 

HUKUKİ NEDENLER      : 6458 S. K. m. 19, 21, 23.

 

HUKUKİ DELİLLER        :

1-) Tapu Kaydı.

2-) Oturma İzni Başvurusu.

3-) Başvurunun Reddi İşlemi.

 

SONUÇ VE İSTEM                        : Yukarıda açıklanan nedenlerle başvurunun reddi işlemin iptali ve kendisine oturma izni verilmesine karar verilmesini, yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini vekaleten talep ederiz. …/…/…

 

Davacı vekili

Av.

 

EKLER:

1-) Tapu Kaydı.

2-) Oturma İzni Başvurusu.

3-) Başvurunun Reddi İşlemi.

4-) Bir Adet Onaylı vekaletname örneği

 

 

Lawyer Antalya

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

3 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

3 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

3 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

3 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

5 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

6 ay ago