Mühür bozma suçu, Türk Ceza Kanunu madde 203’te ‘kamu güvenine karşı suçlar’ başlığı altında düzenlenmiştir. Buna göre bir şeyin saklanması veya varlığının aynen korunması için yetkili makamlarca konulan mührü kaldıran kişi cezalandırılacağı hüküm altına alınmıştır. Kanun koyucu, mühür bozma suçunda yalnızca mührü kaldıran kişinin değil, aynı şekilde mührün konuluş amacına aykırı hareket eden kişinin de cezalandırılacağını düzenlemiştir. Mühür bozma suçu kanunla verilen yetkiye dayalı şekilde ve usulüne uygun olarak yetkili makam tarafından konulan mührün kaldırılması veya konuluş amacına aykırı hareket edilmesi ile oluşur. Suçla korunan hukuki değer kamu idaresi ve devletin otoritesidir.
Mühür bozma suçu seçimli hareketli suçtur. Kanunda mühür bozma suçunun iki farklı şekilde işlenebileceği hükme bağlanmıştır. Buna göre kişi ya mührü kaldırmak suretiyle ya da mührü kaldırmaksızın konuluş amacına aykırı hareket ederek bu suçu işleyebilecektir. Mührün eşyadan ayrılması, koparılması, sökülmesi, kırılması eylemleri de mührün bozulması anlamına gelir.
Mührün konuluş amacına aykırı hareket etme ibaresinden anlaşılması gereken husus, kişinin mührü kaldırma eylemini gerçekleştirmeden de mühür konulan şeyin saklanması ve aynen muhafazasını ihlal eden davranışta bulunmasıdır. Örnekle açıklamak gerekirse, ruhsata aykırı yapının yetkili makamlarca mühürlenmesi sonrasında kişinin mührü kaldırmadan başka bir şekilde içeri girmek suretiyle yapıyı kullanmaya devam etmesi halinde de mühür bozma suçu oluşacaktır. Zira kanun “konuluş amacına aykırı hareket eden” kişinin eyleminin de mühür bozma suçunu oluşturacağını düzenlemektedir. Bu sebeple bir şeyin saklanması veya varlığının aynen korunması amacına aykırı hareket ederek mührü kaldıran veya kaldırmadan kullanan kişi cezalandırılacaktır. Ancak önemli olan husus, mührün amacının mülkiyetin veya zilyetliğin el değiştirmesi veya malın kullanılma şeklini değiştirmek olmadığıdır.
Mühür bozma suçundan bahsedebilmek için aşağıda saydığımız unsurların oluşması gerekmektedir. Aksi halde kişinin eylemi mühür bozma suçunu oluşturmayacak ve kişi bu suç nedeniyle cezalandırılamayacaktır. Mühür bozma suçunun unsurlarını saymak gerekirse;
Buraya tıklayarak diğer makale örneklerimize ve dilekçe örneklerimize ulaşabilirsiniz.
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…