Müddetname mahkeme tarafından karara bağlanan kesinleşmiş hapis cezaları veya para cezasının hapse çevrilmiş para cezaları ile ilgili bilgilerin bulunduğu belgeye denilmektedir.
Müddetnamede; cezası kesinleşmiş hükümlünün adı soyadı, mahkemenin esas ve karar numarası, gözetim ve tutukluluk bilgileri, suç tarihi ve suç ismi, Ceza infaz kurumuna giriş tarihi, ceza infaz kurumundan şartla salıverileceği tarih, hükümlünün tahliye olacağı tarih yer almaktadır.
Müddetname mahkemenin bağlı bulunduğu taşra ilamat bürosu yada ilamat infaz bürolarında hazırlanmaktadır. Müddetname hesaplaması ise bu bürolardan sorumlu cumhuriyet savcısı tarafından yapılmaktadır.. Müddetname hazırlandıktan sonra zabıt katibi ve cumhuriyet savcısı tarafından imzalanır. Hazırlanan bu belge hükümlüye imza karşılığında elden teslim edilir.
Müddetnamede hata olduğu takdirde; müddetname’yi hazırlayan Cumhuriyet Başsavcılığına müddetnamenin hatalı olduğunu içeren itiraz dilekçesi verilmelidir. Savcılıkça incelenen müddetname sonucunda hata tespit edildiği takdirde bu hata düzeltir aksi takdirde itiraz reddedilmektedir.
Müddetname hesaplama işleminde en önemli husus suçun işlendiği tarihtir. Suçun işlendiği tarihe göre cezada indirim oranları değişmektedir.
MÜDDDETNAMEYE İTİRAZ DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ
… CEZA MAHKEMESİ’NE
İTİRAZ EDEN
(HÜKÜMLÜ) :
SAVUNMA:
ADRESİ :
KONU : Müddetnameye itirazımızdan ibarettir.
AÇIKLAMALAR :
1-) Müvekkilimiz hakkında … suçundan mahkemeniz ilamı ile hükümlü hakkında verilen … yıl … ay hapis cezasının infazı sırasında, Cumhuriyet Savcılığınca düzenlenen müddetnamede, şartla tahliye tarihi …/…/…, bihakkın tahliye tarihi ise …/…/… olarak belirtilmiştir.
2-) Müvekkilimiz …/…/… tarihinde şartla tahliye edilmiş olup deneme süresi içinde ve …/…/… tarihinde … suçu nedeniyle …/…/… tarihinde gözaltına alınmış ve … ay … gün … Cezaevi’nde tutuklu kalmıştır. Kasten işlenen bu suç nedeniyle, müvekkilimiz hakkında verilen şartla tahliye kararı geri alınarak suç tarihinden, bihakkın tahliye tarihine kadar olan sürenin aynen infazına karar verilmiştir.
3-) … Cumhuriyet Başsavcılığınca düzenlenen …/…/… tarihli müddetnameye göre bu cezanın infazına …/…/… tarihinde başlandığı, … sayılı Yasa doğrultusunda çekmesi gereken cezadan … yıllık indirim uygulandığı, bihakkın tahliye tarihinin …/…/… olarak belirlendiği anlaşılmıştır.
4-) Müvekkilimizin hürriyetinin kısıtlanmasına neden olan … ay … günlük sürenin mahkemeniz hükmünün infazı sürecinde mahsup edilmesi Türk Ceza Kanunu gereğidir. Bu temelde müvekkilimiz hakkında düzenlenen müddetnamenin yeniden düzenlenerek bihakkın tahliye tarihinin …/…/… olarak değiştirilmesi için mahkemenize başvurma zorunluluğu doğmuştur.
HUKUKİ NEDENLER : 5237 S. K. m. 7; 5275 S. K. m. 107, 108.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklanan nedenlerle itirazımızın kabulüne ve müvekkilimiz hakkında Cumhuriyet Savcılığınca düzenlenen müddetnamede belirtilen bihakkın tahliye tarihinin …/…/… olarak değiştirilmesine karar verilmesini saygıyla talep ederiz. …/…/…
Hükümlü Müdafii
Ayrıca buraya tıklayarak diğer makalelerimizi ve dilekçe örneklerimizi görebilirsiniz.
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…