Miras, mirasbırakanın ölümü neticesi yasal ve atanmış mirasçılara külli halefiyet ilkesi doğrultusunda bütünüyle geçmiş sayılır. Mirasçılar hukuk sistemimiz gereği mirasçılık sıfatını kazanmış olmakla, mirasbırakanın borçlarından da kişisel olarak sınırsız bir şekilde sorumlu tutulmaktadırlar. İş bu hususun sakıncalı sonuçlarının önlenmesi adına TMK 605 ile 618.maddeleri arasında mirasın reddi düzenlenmiştir.
TMK m. 605 hükmü mirasın reddini düzenlemekte olup; iş bu hüküm neticesi anlaşıldığı üzere; yasal mirasçılar, mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetnameyle atanmış mirasçılar ise mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten itibaren 3 aylık hak düşürücü süre içerisinde, miras bırakanın yerleşim yeri sulh hukuk mahkemesine ulaşması gereken bozucu yenilik doğuran sözlü veya yazılı açık bir beyanla, kayıtsız ve şartsız olarak ret beyanında bulunabilirler.
Mirasçıların, mirası üç aylık hak düşürücü süre içinde ret etmemesi halinde mirasbırakanın borçlarından kişisel olarak sorumluluğu doğabileceği açıktır. Nitekim, iş bu halde, TMK 605/2.fıkrası önem arz etmektedir. İlgili kanun maddesinde “Miras bırakanın ölümü anında ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise; yasal karine olarak miras reddedilmiş sayılır.” ifade edilmektedir.
TMK 605/2 gereğince ne yapılabileceği hususunu tartışmak gerekmektedir. Bu halde mirasın reddi için açıkça bir ret beyanı aranmamaktadır. Miras kendiliğinden reddedilmiş sayılmaktadır. Mirası hükmen reddetmiş sayılan kişi, tereke alacaklıları aleyhine husumet yönelterek bu durumun tespitini isteyebileceği gibi; bunu def’i yolu ile de ileri sürebilir.
Mirasçının mirası hükmen reddetmiş sayılması için;
• Miras bırakanın ölümü tarihindeki borçları, malvarlığından fazla olmalıdır.
• Borca batıklığın tespit edilmiş veya açıkça belli olması gerekir.
• Mirasın kabul edildiğini gösterir bir davranışta bulunulmaması gerekmektedir.
Mirası hükmen reddetmiş sayılan kişi, tereke alacaklıları aleyhine husumet yönelterek bu durumun tespiti davasını açmasında süre sınırına bağlı olmaksızın her zaman açılabilir.
Buraya tıklayarak diğer makale örneklerimize ve dilekçe örneklerimize ulaşabilirsiniz.
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…