Mirasçılık belgesi mirasçıların miras hakkının varlığını kesin olarak tespit etmez. Mirasçılık belgesinin geçersizliği her zaman ileri sürülebilir. Ancak aksi ispat edilene kadar geçerliliğini korur.
Mirasçılık belgesi yalnız talepte bulunan kişiyi değil, tüm mirasçıları ve mirasçıların tereke üzerindeki paylarını açıklar. Vasiyetnamenin açılmasından sonra talep halinde kanuni mirasçılara da mirasçılık belgesi verilir.
Mirasçılık belgesinde kanuni mirasçılar ile birlikte vasiyetnameden söz edilerek atanmış mirasçıların da gösterilmesi şarttır.
Atanmış mirasçının mirasçılık belgesi alma hakkı mevcuttur vasiyet alacaklısına verilecek belge ise sadece o kişinin vasiyet alacaklısı olduğunu belirtir. Miras sözleşmesi ile mirasçı atanan kişiler aynı kanuni mirasçılar gibi haklara sahiptir.
Mirasçılık Belgesi Nereden Alınır?
Mirasçılık belgesi, miras bırakanın ölümünün ardından talep edilebilecek bir belge olup, mirasçılardan birinin yerleşim yeri Sulh Hukuk Mahkemesi veya Türkiye’deki bütün noterlerden alınabilir.
Kimler Talep Edebilir?
– Yasal mirasçılar; kan hısımları, sağ kalan eş, evlatlık, devlet (yasal mirasçı yoksa)
– Atanmış mirasçılar; vasiyetname ve miras sözleşmesi ile atanan mirasçılar
– Vasiyet alacaklıları; Miras bırakan bir kimseyi mirasçı atamaksızın bir ölüme bağlı kazandırmada bulunduğu
– Miras bırakanın veya mirasçının alacaklıları; mahkeme veya icra dairesi kararıyla miras bırakanın ve mirasçının alacaklıları
– Mirasçılık Sıfatını Yitirenler; mirasçılıktan çıkarma, mirastan yoksunluk, mirasın reddi veya mirastan vazgeçme hallerinde bu kişiler.
Mirasçılık Belgesi Talep Etmenin Şartları Nelerdir?
Belgeyi talep etmek için birtakım şartların oluşması gerekmektedir, bu şartlar;
– Miras bırakanın ölmüş veya gaipliğine karar verilmiş olması
– Sağ olmak, mirasa ehil olmak ve mirastan yoksun bulunmamak şartıyla yukarıda mirasçılık belgesi talep edebilecek kişilerden olmak
– Tüm mirasçıların bilinmesi
– Mirasçı atamaya veya vasiyete ilişkin ölüme bağlı tasarrufun bildirilmesinden itibaren bir ay içinde ilgililerin itiraz hakkı olanların itiraz etmemesi.
Buraya tıklayarak diğer makale örneklerimize ve dilekçe örneklerimize ulaşabilirsiniz.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…