Miras hukukunda istihkak davası hakkında, Kanun maddelerinden yola çıkarak belirtebiliriz ki; “Miras bırakan kişinin ölümünden sonra, terekede mevcut bulunan her türlü mala ve her türlü hakka mirasçılar sahip olur”. Bu kısımda istihkak davası nedir sorusunun yanıtını vermiş olduk. Şimdi de konu ile ilgili birkaç detay vererek devam edelim.
Miras Hukuku içerisinde yer alan dava konuları incelendiğinde, “Kendilerine intikal eden mal ve haklar için üçüncü şahısların hak iddiaları veya mirasçıların üçüncü kişiye karşı hak ve taleplerine oldukça sık rastlanır” diyebiliriz. Fakat mirasçılar, el koyulan mal ve hakları burada belirtilen üçüncü kişilerden geri isteyebilirler. Gelişen bu taleple birlikte taşınır mallar için istihkak davası, taşınmaz mallar içinse tapu kütüğünün düzeltilmesi davası açılabilir. Bu davada zaman aşımı süresi de bulunmaktadır. Davacının kendi miras hakkını öğrenmesinden başlayarak 1 yıl olan bu süre, bunları öğrenmemiş olsa da mirasın açıklandığından itibaren 10 yıl olmaktadır.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…