Bilgi Deposu

Meşru Müdafaa ve Zorunluluk Hali

Meşru Müdafaa Zorunluluk hali
Haksız saldırı sadece insandan kaynaklı olmalıdır. Ağır ve muhakkak bir tehlike olmalıdır.
Meşru müdafaaya karşı meşru müdafaa yapılamaz. Fail, tehlikeye bilerek neden olmamalıdır.
Failin tazminat sorumluluğu ortadan kalkar. Ağır ve muhakkak tehlike; İnsan hareketlerinden, hayvan saldırılarından ya da doğal olaylardan kaynaklı olabilir.
Failin kendisi haksız saldırıya neden olursa meşru müdafaadan faydalanabilir. Failin tehlikeye göğüs germe yükümlülüğü olmamalıdır.(polis miting alanını bırakıp kaçamaz)
Haksız saldırı devam ediyor olmalıdır. Ağır ve muhakkak bir tehlike ile karşı karşıya kalan kimsenin, üçüncü bir kişiye ya da onun malına verdiği zarardan dolayı cezalandırılmaz.
Gerçekleşen, gerçekleşmesi ya da tekrarı muhakkak haksız bir saldırı olmalıdır. Ağır ve muhakkak bir tehlike ile karşı karşıya kalan kimse kendisinin ya da üçüncü bir kimsenin hakkını korumak için bu haktan faydalanabilir.
Saldırı ile savunmada zararlar arasında oran olmalıdır. Ağır ve muhakkak tehlikeyle başkasının hakkına verilen zarar arasında oran bulunmalıdır.
Fiilin haksız sayılabilmesi için failin isnat edilebilir ya da cezalandırılabilir olması gerekmez. Korunan hak feda edilen hakka ya eşit olmalı ya da ondan üstün olmalıdır.
Haksız saldırı icrai de olabilir ihmali de olabilir dolayısıyla ihmali ve icrai saldırılara karşı meşru müdafaa mümkündür. Failin tazminat sorumluluğu saklıdır.
Failin meşru müdafaadan faydalanabilmesi için haksız fiilin suç teşkil etmesi gerekmez.
Barış kaya

Recent Posts

Vasiyetnamenin Açılması Ve İlgililere Tebliği Talebi Dilekçesi

... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN                   …

1 hafta ago

BOŞANMA

Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…

1 hafta ago

Davaların Yığılması Davası Dilekçe Örneği

DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…

4 hafta ago

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

5 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

5 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

5 ay ago