Mal rejiminin sona ermesi ile birlikte mal rejiminin tasfiyesi işlemlerine başlanmaktadır. Mahkeme tarafından, evliliğin iptal veya boşanma sebebiyle sona erdirilmesine veya mal ayrılığa geçilmesine karar verilmesi halinde, mal rejimi dava tarihinden geçerli olmak üzere sona ermektedir.
… AİLE MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE
DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI :
KONU : Mal Rejiminin Tasfiyesi ve Değer Artış Payı Alacağının Tahsili
İsteminden İbarettir.
DAVA DEĞERİ :
(Malvarlığı haklarına ilişkin davalarda)
AÇIKLAMALAR :
1-) Müvekkilimiz … …,, davalı … … ile …/…/… tarihinde evlendikten sonra … Aile Mahkemesinin …/…/… tarihli …/… E, …/… K sayılı kararıyla boşanmışlardır. (EK-1)
2-) Evlilik birliği devam ederken …/…/… tarihinde müvekkilimize ait 1 metre altın zincir, 2 adet bilezik, 1 çift küpe bozdurularak … adresinde bulunan … ada … parselde kayıtlı … metrekare arsa satın alınmış ve tapuda davalı … … adına kaydedilmiştir. (EK-2)
3-) Evlilik birliği devam ederken müvekkilimize ait … Bankası … Şubesi … nolu hesapta bulunan … TL. kullanılarak söz konusu arsa üzerinde davalı tarafından kaba inşaatı bitirilmiş olan tek katlı yazlık evin ince işleri yaptırılmış ve bina kullanıma hazır hale getirilmiştir. (EK-3)
4-) 4721 sayılı Türk medeni Kanunu’nun 227. maddesinde yeralan “Eşlerden biri diğerine ait bir malın edinilmesine, iyileştirilmesine veya korunmasına hiç ya da uygun bir karşılık almaksızın katkıda bulunmuşsa, tasfiye sırasında bu malda ortaya çıkan değer artışı için katkısı oranında alacak hakkına sahip olur ve bu alacak o malın tasfiye sırasındaki değerine göre hesaplanır; bir değer kaybı söz konusu olduğunda katkının başlangıçtaki değeri esas alınır.” hükmü gereğince mal rejiminin tasfiyesine ve müvekkilin davalıya ait taşınmazın edinilmesine ve iyileştirilmesine yaptığı katkının davalıdan tahsil edilmesi için işbu davayı açmak zorunluluğu doğmuştur.
HUKUKİ NEDENLER : 4721 S. K. m. 227, 239
HUKUKİ DELİLLER :
1-) … Aile Mahkemesinin …/…/… tarihli …/… E, …/… K sayılı kararı
2-) …/…/… tarihli Tapu Kayıtları
3-) …/…/… tarihli Banka kayıtları
4-) Bilirkişi incelemesi
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıkladığımız nedenlerle, davalı ile müvekkilimiz arasında evlilik süresince devam eden mal rejimi tasfiye edilerek söz konusu taşınmazın edinilmesine ve bilahare iyileştirilmesine müvekkil tarafından yapılan toplam … TL. katkının tasfiyenin sona ermesinden itibaren yürütülecek yasal faizle birlikte davalıdan tahsil edilmesine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini müvekkilimiz adına vekaleten talep ederiz. …/ …/ …
EKLER:
1-) … Aile Mahkemesinin …/…/… tarihli …/… E, …/… K sayılı kararı
2-) …/…/… tarihli Tapu Kayıtları
3-) …/…/… tarihli Banka kayıtları
4-) Bir adet onaylı vekaletname örneği.
Davacı Vekili
Av.
Buraya tıklayarak Mal rejimi tasfiyesi ile ilgili güncel Yargıtay Kararlarına ulaşabilirsiniz
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…