Mal rejimi sözleşmesi, evlilik sözleşmesi yapacak çiftlerin, kendileri için uygun olan mal rejimini seçtikten sonra noterde düzenletmesi veya onaylatması şeklinde yapılır.
“Noterde mal ayrılığı rejimi sözleşmesi nasıl yapılır” diye merak edenler için de burada yapılabileceklere değinelim. Noterde, önceden hazırlatılan bir evlilik sözleşmesi onaylatılabilir. Ayrıca noterde sıfırdan yeni bir evlilik sözleşmesi düzenletebilir. Noterde evlilik sözleşmesi işlemi için eşlerin kimlikleri ve vesikalık fotoğrafları istenir.
Evlilik sözleşmesi ayırt etme gücüne sahip kişiler tarafından imzalanabilir. Küçükler ile akıl hastalığı veya akıl zayıflığı açısından kısıtlılar için velinin, yasal temsilcinin izni alınması gerekir.
Gelelim mal ayrılığı sözleşmesi ne zaman yapılır sorusunun yanıtına. Evlilik sözleşmesi evlilik başvurusu sırasında yapılabilir. Nikah başvurusu yaparken evlenmeden önce noterden alınan belgenin nikah başvurusu belgelerine eklenmesi gerekir.
Evlendikten sonra mal ayrılığı sözleşmesi yapılır mı diye merak edenler için de sözleşmenin evlendikten sonra da imzalanabileceğini söyleyelim.
Evlilik sonrası işlemler için şu yazımıza da bakabilirsin: Evlendikten Sonra Yapılması Gereken Resmi İşlemler
Evlilik sözleşmesinin geçerlilik süresi nedir diye merak edenler için de seçilen mal rejiminin, eşlerden birinin ölümü veya başka bir mal rejiminin kabulü halinde sona ereceğini söyleyelim.
Evet mümkün. Taraflar istedikleri mal rejimini kanunda yazılı sınırlar içinde seçebilir, kaldırabilir, değiştirebilirler.
…/…/…. tarihinde evlenen … doğumlu … nüfusuna kayıtlı … … ile … doğumlu, … nüfusuna kayıtlı … … aşağıdaki hükümler çerçevesinde Mal Ayrılığı Rejimine tabi olmak konusunda anlaşmışlardır:
1- Eşlerden her biri, yasal sınırlar içerisinde, kendisine ait malvarlığı üzerinde yönetim, yararlanma ve tasarruf hakkına sahip olacaktır.
2- Belirli bir malın kendisine ait olduğunu iddia eden eş, iddiasını ispatla yükümlü olacaktır. Aidiyeti ispat edilemeyen mallar, eşlerin paylı mülkiyetindeki mallardan sayılacaktır.
3- Her eş kendi borçlarından dolayı, kendisine ait malların tümüyle sorumlu olacaktır.
4- Mal rejiminin sona ermesi halinde, eşlerden her biri, diğerinin zilyetliğinde bulunan mallarını geri alacaktır. Ayrıca üstün yararı olduğunu ispat eden eş, öteki önlemler yanında, diğerine ait payına ödeme günündeki karşılığını vermek suretiyle paylı mülkiyetimizdeki malın kendisine vermesini isteyebilecektir.
5- İşbu sözleşme eşler arasında …/…/… tarihinde düzenlenerek imza altına alınmıştır.
Adı Soyadı Adı Soyadı
İmza İmza
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…