Yargı Kararları

MAHKEMECE KARARA ESAS TEŞKİL EDEN BİLİRKİŞİ RAPORUNDA GİYDİRİLMİŞ ÜCRET HESAPLANMASINDA YEMEK VE BARINMA YARDIMININ DİKKATE ALINMAMASININ HATALI OLDUĞU – EMSAL ÜCRETLERE GÖRE GİYDİRİLMİŞ ÜCRETİN BELİRLENMESİ GEREKTİĞİ

T.C. YARGITAY

22.Hukuk Dairesi
Esas: 2016/15857
Karar: 2016/18919
Karar Tarihi: 23.06.2016

İŞÇİ ALACAKLARI DAVASI – MAHKEMECE KARARA ESAS TEŞKİL EDEN BİLİRKİŞİ RAPORUNDA GİYDİRİLMİŞ ÜCRET HESAPLANMASINDA YEMEK VE BARINMA YARDIMININ DİKKATE ALINMAMASININ HATALI OLDUĞU – EMSAL ÜCRETLERE GÖRE GİYDİRİLMİŞ ÜCRETİN BELİRLENMESİ GEREKTİĞİ

ÖZET: Somut olayda mahkemece karara esas teşkil eden bilirkişi raporunda giydirilmiş ücret hesaplanmasında yemek ve barınma yardımının dikkate alınmaması hatalı olup Dairemizce incelenen, emsal işçilere dair dosyalarda (Dairemiz …../….. esas seri) davalının yurt dışındaki şantiyelerinde çalışan işçilere aylık …….. TL yemek ve barınma yardımı yapıldığına ilişkin kabulde değerlendirilmek suretiyle giydirilmiş ücret belirlenmelidir. Yanılgılı değerlendirme ile karar verilmesi isabetli olmayıp bozmayı gerektirmiştir.

(4857 S. K. m. 17, 41)

Dava: Davacı, kıdem, ihbar tazminatı ile yıllık izin ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.

Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.

Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş ve davalı avukatınca duruşma talep edilmiş ise de; duruşma gününün taraflara tebliği için davetiyeye yapıştırılacak posta pulu bulunmadığından duruşma isteğinin reddine ve incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor sunuldu, dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Davacı vekili, müvekkilinin 2005-2008 tarihleri arasında davalının yurt dışı şantiyelerinde çalıştığını, iş sözleşmesinin işverence haksız olarak sonlandırıldığını, net ücretinin 9,00 Suudi Riyali olduğunu, ayrıca üç öğün yemek, barınma ve ısınma gibi sosyal yardımların yapıldığını belirterek kıdem ve ihbar tazminatının davalıdan tahsilini talep etmiştir.

Davalı vekili, davacının taleplerinin zamanaşımına uğradığını, müvekkilinin davacının gerçek işvereni olmadığını, davacıya ödeme yapıldığını ya da çalışmasının tasfiye edilmesi sebebiyle son bulduğunu, iddiaların haksız ve yersiz olduğunu beyan ederek davanın reddini istemiştir.

Mahkemece, yapılan yargılama sonucunda toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, yazılı gerekçe ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.

Karar taraflarca temyiz edilmiştir.

1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının sebepleri belirtilmeyen temyiz itirazları ile davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.

2-Kıdem ve ihbar tazminatına esas alınacak olan giydirilmiş ücretin tespitinde 4857 sayılı İş Kanunu’nun 32. maddesinde sözü edilen asıl ücrete ek olarak işçiye sağlanan para veya para ile ölçülebilen menfaatler göz önünde tutulur. Buna göre ikramiye, devamlılık arz eden prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, kira, aydınlatma, servis yardımı, yemek yardımı ve benzeri ödemeler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır.

Somut olayda mahkemece karara esas teşkil eden bilirkişi raporunda giydirilmiş ücret hesaplanmasında yemek ve barınma yardımının dikkate alınmaması hatalı olup Dairemizce incelenen, emsal işçilere dair dosyalarda (Dairemiz …../….. esas seri) davalının yurt dışındaki şantiyelerinde çalışan işçilere aylık 150,00 TL yemek ve barınma yardımı yapıldığına ilişkin kabulde değerlendirilmek suretiyle giydirilmiş ücret belirlenmelidir. Yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde karar verilmesi isabetli olmayıp bozmayı gerektirmiştir.

Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebeplerle bozulmasına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 23.06.2016 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Lawyer Antalya

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

2 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

2 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

2 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

2 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

4 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

5 ay ago