Categories: Bilgi Deposu

Mahkeme Kararının Kesinleşmesi Ne Demektir? Karar Ne Zaman Kesinleşir?

Mahkeme Kararları Ne Zaman Kesinleşir?

Yargılama işlemi çok kapsamlı, birçok koldan oluşan ve en önemlisi de ciddi bir süreçtir. Bu nedenle yargılama noktasında hata yapılabileceği barizdir. Dolayısıyla da verilecek olan kararın da hatalı olabileceği düşünüldüğünden bir üst mahkemeye dosyayı taşıma işlemi olan temyiz kurumu Türk Hukukumuzda yer almıştır. İlk derece yani yerel mahkemelerinin vermiş olduğu kararlara itiraz hakkınız ile birlikte dosyayı temyiz etmiş olursunuz. Temyizde dosyayı ilk derece mahkemesine göre Danıştay veya Yargıtay incelemektedir. Yargılama süreci bu şekilde devam etmektedir. Yargılama sürecinin bitmesi ise kararın kesinleşmesi ile ortaya çıkmaktadır.

Kararın Kesinleşmesi Ne Anlama Geliyor?

Kararın kesinleşmesi için hiçbir kanun yolunun kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir. Örnek olarak ağır ceza mahkemesinin vermiş olduğu karar verildiği anda kesinleşmemiştir. Temyiz süresi, kararın kesinleşip kesinleşmediğini belirlemektedir. Şayet temyiz süresi içinde karar temyiz edilmez ise kesinleşmiş olur, temyiz edilmesi durumunda ise Yargıtay’ın dosyayı incelemesi beklenmektedir. Bu incelemeden sonra verilecek olan karar kesin karar niteliğinde olabilecektir.
Bazı kararlarda ise kanun yollarına yani temyize başka bir ifade ile dosyayı Danıştay’a veya Yargıtay’a taşıma imkanı kanun tarafından tanınmamıştır. Bunun nedeni ise basit konulardan dolayı yüksek mahkemelerin iş yükünü artırmamaktır.

İlam Nedir, Ne Demektir?

İlam kısaca mahkemenin vermiş olduğu kararın yazılı olduğu kağıt demektir. Taraflara verilen bu kağıt imzalı ve mühürlü olmalıdır. İlamın son kısımlarında kararın kesinleşip kesinleşmediği, karar için hangi mercilere kaç gün içerisinde başvurulabileceği yazmaktadır. Yukarıda da değindiğimiz gibi yerel mahkemenin vermiş olduğu karar temyiz süresi içerisinde temyiz edilmemesi hallerinde kesinleşmektedir. Süresi içinde temyiz edildiği vakit kararın kesinleşmesinden bahsedemeyiz.

Kararın Kesinleşmesini Nasıl Sağlayabilirim?

Kararın kesinleşmesinin sağlanabilmesi için mahkemelere göre değişen bazı kriterler vardır. Bu kriterleri başlıklar halinde sıralamamız gerekir ise:
1-) Hukuk mahkemelerinde; kararın kesinleşmesi için taraflara tebliğ edilmiş olması gerekmektedir. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflardan herhangi birisinin isteği üzerine karar taraflara tebliğ edilir ve bu tebliğ tarihinden itibaren temyiz süresi işlemeye başlamaktadır.
2-) İş, İcra ve Ceza mahkemelerinde;  karar taraflara tefhim (yani duruşma salonunda yüzüne söyleme olarak literatürde yer almaktadır) edildi ise tefhim tarihinden tefhim edilmedi ise tebligatın ulaştığı tarihten itibaren süre işlemeye başlamaktadır.
3-) İdare mahkemelerinde ise karar taraflara kendiliğinden tebliğ edilmektedir. Tarafların tebliğ için talep etmelerine gerek yoktur. Tebligatın ulaştığı tarihten itibaren süre işlemeye başlamaktadır.

Temyiz Nedir, Ne Demektir?

Temyiz, hukuki bir işlemdir. Temyiz etmek demek ilk derece mahkemesinin yani yerel mahkemenin vermiş olduğu kararın doğru olup olmadığı, hukuka aykırı olup olmadığı konusunda bir üst derece mahkemelerinin incelemesini talep etmek demektir. Adli yargıda üst derece mahkemesi olarak Yargıtay, idari yargıda üst derece mahkemesi olarak ise Danıştay incelemeleri yapmaktadır.

Eğer bir avukata ihtiyacınız var ise Alanya Avukat‘lık bürosu olarak hemen yardımcı olabiliriz!

Alanya Lawyer

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

3 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

3 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

3 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

4 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

6 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

6 ay ago