Maaş Haczi, İİK 83.maddesinde düzenleme altına alınmıştır. Burada, borçlunun çalıştığı işyerine maaş haczinin gönderilebilmesi için takibin kesinleşmiş olması şarttır. Alacaklı, takip kesinleştikten sonra icra dairesinden icra müdürü borçlunun maaşına haciz konulmasına karar vermektedir. Ne var ki, rızası bulunmadan maaşının ¼ ünden fazlası hiçbir şekilde kesilemez.
5510 Sayılı Kanun’un 90 ve devamı maddeleri ile emekli aylıklarına sadece nafaka ve SGK prim borçları sebebiyle haciz uygulanabileceğini, bunun dışındaki alacaklardan dolayı bloke veya haciz uygulanamayacağını düzenlemiştir. Bu halde de haciz emekli maaşının ¼’ini geçemez.
Ayrıca, burada emekli maaşına haciz konulabilmesi konusunda borçlunun muvafakatinin alınması gerekmektedir. Yargıtay takip kesinleştikten sonra, haciz sırasında bu konuda verilen muvafakatname geçerli bir rıza olarak kabul edilmektedir. Öte yandan, maaş haciz nedeniyle banka hesabına yatan maaşın banka tarafından tamamının kesilmesi söz konusu olabilir. Haciz tehdidi altında olan kişi bankada bulunan hesabının maaş hesabı olduğunu ayrıca bankaya bildirmelidir.
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…