Bilgi Deposu

Maaş Haczi İşveren Tarafından Nasıl Uygulanır?

Maaş Haczi İşveren Tarafından Nasıl Uygulanır?

Alacaklının başlattığı icra takibinin kesinleşmesiyle birlikte alacaklı maaş hacizi talebinde bulunur. Bu halde işçinin çalıştığı yere yani işverenine bir haciz müzekkeresi yazılır. Haciz müzekkeresinde, işverene; borçlunun maaşına haciz konulduğu ve borçlunun maaş tutarı ile başka işlenen haciz olup olmadığını bildirmesi istenir. Artık işveren, borçlunun maaşının 1/4 ’ünden kesinti yaparak, icra dosyasına parayı ödemek zorundadır.

İşveren Maaş Haczini Uygulamazsa Ne Olur?

İşçinin haciz müzekkeresini alan işveren, işçinin ücret tutarının ne kadar olduğunu icra dairesine bildirmek zorundadır. Artık işveren işçinin maaşının ¼’ünü keserek, icra dosyasına parayı ödemelidir. Aksi halde işveren, borçlunun maaşından kesilmeyen miktar kadar sorumludur. Bu halde işverene dava açılmasına dahi gerek yoktur. Aynı zamanda bu durumda işverenin işçiye de bir sorumluluğu doğar. Çünkü işveren işçinin maaşından kesinti yapmakta ancak icra dairesine ödememektedir. Dolayısıyla artık işçi, bu miktarın işveren tarafından icra dosyasına ödenmesine isteyebilir. Aynı zamanda işçi için haklı nedenle fesih sebebidir. Ancak işçi sözleşmeyi feshetmeden önce icra dairesine yapması gereken kesintiyi öderse işçinin haklı nedenle feshi söz konusu olmaz.

Eğer işçi işten ayrılırsa işveren bu durumu derhal icra dairesine bildirilmelidir. Aksi takdirde hakkında soruşturma açılacaktır.

Maaş Haczine İtiraz Nasıl Yapılır?

İşverene maaş haczi bildirimi geldikten sonra ancak bazı durumlar varsa itirazda bulunulabilir. Borçlu borcu Ödemişse yada maaş haczinden önce gönderilen ödeme emri kendisine tebliğ edilmemişse; işçi itiraz ederek maaş haczi kesintisini kaldırması mümkündür.

İşçinin Maaşının 1/4‘ünden fazlası haczedilemez. Eğer işveren, işçinin maaşının ¼’ünden fazlasını kesinti yapıyorsa işçi, itirazda bulunabilir.

Sena Doymuş

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

3 hafta ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

3 hafta ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

1 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

1 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

3 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

4 ay ago