Türk Medeni Kanunu madde 173 kadının, boşandığı kocasının soyadını taşımasına izin vermektedir. Ancak kocanın soyadını taşımanın mümkün olabilmesi için belirli koşulların varlığı gerekmektedir.
Kadın, boşandığı kocasının soyadını kullanmak isteyebileceği gibi, koca veya kadın bu iznin kaldırılmasını da talep edebilir. Burada iki dava söz konusu olmaktadır. Bu davalar;
Kocanın Soyadını Kullanmaya İzin Davası ve Kocanın Soyadını Kullanma İzninin Kaldırılması Davası.
Kadının, boşandığı kocasının soyadını kullanmakta menfaati bulunduğu ve bunun kocaya bir zarar vermeyeceği ispatlanırsa, istemi üzerine hakim, kocasının soyadını taşımasına izin verir. Bu davada görevli mahkeme aile mahkemesi, aile mahkemesi olmayan yerlerde asliye hukuk mahkemesidir. Bu davanın olumlu sonuçlanması halinde kadın, kocasının soyadını taşıyabilir. Kocanın Soyadını Kullanmaya İzin Davasında, açılacak dava erkek eşe yöneltilmelidir.
Koca, koşulların değişmesi durumunda soyadının kullandırılmasına ilişkin verilmiş olan iznin kaldırılmasını isteyebilir. Her ne kadar kanun metninde Kocanın Soyadını Kullanma İzninin Kaldırılması Davasının koca tarafından açılabileceği belirtilse de, Yargıtay kadın tarafından da kocanın soyadını kullanma izninin kaldırılması davası açabileceği görüşündedir. Eğer açılan dava haklı görülür ise kadın, kocanın soyadını kullanmaya devam etmez ve kendi soyadına geri döner. Yine koca, verilen iznin kaldırılmasını talep etmediği sürece kadın, kocasının soyadını kullanmaya devam edebilecektir.
Kocanın Soyadını Kullanmaya İzin Davası ve Kocanın Soyadını Kullanma İzninin Kaldırılması Davasında dikkat edilmesi gereken hususlar ise şu şekildedir:
Buraya tıklayarak diğer makale örneklerimize ve dilekçe örneklerimize ulaşabilirsiniz.
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…