Yargı Kararları

KISITLAMA İLE VESAYET KARARI VERİLMESİ İSTEMİ YARGITAY KARARI

T.C. YARGITAY
2.Hukuk Dairesi

Esas: 2011/13681
Karar: 2012/6879
Karar Tarihi: 22.03.2012

KISITLAMA İLE VESAYET KARARI VERİLMESİ İSTEMİ – DAVACININ YARDIMINDAN DA YARARLANILARAK KISITLANMASI İSTENENİN MİLLİ HUKUKUNUN TESPİT EDİLMESİ – VASİ TAYİN EDİLMESİNİN MÜMKÜN OLUP OLMADIĞININ ARAŞTIRILMASI GEREĞİ

ÖZET: Kısıtlama ile vesayet kararı verilmesi sebepleri öncelikle kısıtlanması istenenin milli hukukuna tabi kılındığı için mahkemece; davacının yardımından da yararlanılarak kısıtlanması istenenin milli hukuku tespit edilip, kişinin kısıtlanmasının ve kendisine vasi tayin edilmesinin mümkün olup olmadığının araştırılması, yabancının tabi olduğu milli hukukuna göre kısıtlanmasının mümkün olmadığı durumlarda ise, Türk Hukuku’na göre kısıtlanma şartları araştırılarak sonucu uyarınca karar verilmesi gerekir.

(5718 S. K. m. 2, 10)

Dava: Davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup, gereği görüşülüp düşünüldü.

Karar: Dava ile, Azerbaycan uyruklu olup, oturma izni ile Türkiye’de bulunan H.’nın özürlü olması nedeniyle kısıtlanması talep edilmiş, mahkemece <kısıtlanması istenen H.’nın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaması nedeniyle Türk Medeni Kanunu uyarınca kısıtlanamayacağı> gerekçesiyle isteğin reddine karar verilmiştir.

5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkındaki Yasa’nın 10. maddesinde, kısıtlama veya vesayet kararı verilmesi ile sona erdirilmesi sebeplerinin kısıtlanması istenen kişinin milli hukukuna tabi olduğu, yabancının milli hukukuna göre vesayet veya kısıtlılık kararı verilmesinin mümkün olmaması halinde ise kişinin mutad meskeni Türkiye’de ise Türk Hukuku’na göre karar verilebileceği, kişinin zorunlu olarak Türkiye’de bulunduğu hallerde de Türk Hukuku’nun uygulanacağı hükme bağlanmıştır. Türk Hukuku’nda, kısıtlama kararı vermeye yetkili Türk mahkemesinin, yabancı kişiler hakkında yabancı hukuka tabi kısıtlama ile vasi tayini kararı vermesini engelleyen bir hüküm bulunmamaktadır.

Kısıtlama ile vesayet kararı verilmesi sebepleri öncelikle kısıtlanması istenenin milli hukukuna tabi kılındığı için mahkemece; davacının yardımından da yararlanılarak (5718 s.K. m. 2) kısıtlanması istenenin milli hukuku tespit edilip, kişinin kısıtlanmasının ve kendisine vasi tayin edilmesinin mümkün olup olmadığının araştırılması, yabancının tabi olduğu milli hukukuna göre kısıtlanmasının mümkün olmadığı durumlarda ise, Türk Hukuku’na göre kısıtlanma şartları araştırılarak sonucu uyarınca karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.

Sonuç: Temyiz edilen hükmün gösterilen sebeple bozulmasına, 22.03.2012 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Sinerji Mevzuat ve İçtihat Programı

Lawyer Antalya

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

2 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

2 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

3 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

3 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

5 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

6 ay ago