Kişilik Haklarının İhlali Nedeniyle İçerik Kaldırma ve Erişimi Engelleme Nasıl Yapılır?
5651 Sayılı Yasanın 9/1.maddesine istinaden, bir kimsenin kişilik haklarını ihlal edecek boyutta video, resim, haber, yorum vs. içeriklerin internet mecrasındayayınlanması halinde, kişilik hakkı ihlal edilen şahıs içeriğin kaldırılmasını veya erişimin engellenmesini isteyebilir.
Kişilik haklarına yapılan her saldırı bir haksız fiil kapsamında olmakla, ancak her haksız fiil suç teşkil etmez. Suç teşkil etmese dahi internet yayını üzerinden yapılan her türlü kişilik hakkı ihlali nedeniyle erişimin engellenmesi kararı verilebilir.
İşbu hususta görevli mahkeme, kişilik haklarının ihlali nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi kararını vermeye görevli mahkeme, 5651 Sayılı Yasanın 9/1.maddesine istinadenSulh Ceza Hakimliğidir.
Yetkili mahkeme ise kişilik haklarının ihlali nedeniyle içeriğin kaldırılması ve erişimin engellenmesi kararı vermeye yetkili Sulh Ceza Hakimlikleri, internet sitesinin Türkiye’de bilinen bir merkez adresi varsa, bu adresteki Sulh Ceza Hakimliği ile 5271 Sayılı Yasanın 12/5.maddesine istinaden mağdurun yerleşim yeri ve oturduğu yer Sulh Ceza Hakimliği de erişimin engellenmesi kararı vermeye yetkilidir.
Sulh Ceza Hakimliklerince verilen erişimin engellenmesi kararları doğrudan Erişim Sağlayıcıları Birliğine gönderilir. Birlik tarafından erişim sağlayıcıya gönderilen içeriğe erişimin engellenmesi kararının gereği, en geç 4 saat içinde erişim sağlayıcı tarafından yerine getirilir.
Sulh Ceza Hakimlikleri, kişilik haklarının ihlali nedeniyle başvuruyu en geç 24 saat içinde duruşma yapmaksızın karara bağlar. Bu karara karşı 5271 Sayılı Yasada belirtilen hükümlere göre itiraz yoluna gidilebilir.
5651 Sayılı Yasanın 9/9.maddesine istinaden Sulh Ceza Hakimliğinin verdiği erişimin engellenmesi kararına konu kişilik hakkının ihlaline ilişkin yayının kararda yer almayan başka internet adreslerinde de yayınlanması durumunda ilgili şahıs tarafından Erişim Sağlayıcıları Birliğine müracaat edilmesi halinde mevcut karar bu adresler için de uygulanır.
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…