… SULH HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE
DAVACI :
ADRES :
VEKİLİ :
ADRES :
DAVALI :
ADRESİ :
KONU : Kira Sözleşmesinin Feshine Karar Verilmesi İstemimizden İbarettir.
AÇIKLAMALAR :
1-) Müvekkilimiz, ……… adresindeki daireyi, aylık …. TL kira ile …./…/… başlangıç tarihli olarak beş yıl süreli konut olarak davalıya kiralamıştır.
2-) Ekte yer alan kira sözleşmesinin 3. maddesi uyarınca “..sözleşmenin süresi son erse dahi oturmaya devam edildiği takdirde yeniden yazılı sözleşme yapılmaması halinde sözleşmenin süresi birer yıl uzatılır..” şeklinde taraflarca hüküm altına alınmıştır. Sözleşme kira sözleşmesinde kararlaştırılan …/…/… tarihli fesih tarihinden …/…/… tarihine kadar da birer yıllık dönemlerle uzamıştır.
3-) 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 347. Maddesinde yer alan;
“ Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.”
Düzenlemesi uyarınca müvekkilimiz davalı kiracıya …/…/… tarihinde …. Noterliği’nin ….. Yevmiye numaralı ihtarnamesi (EK-2) ile ihtar çekerek …/…/… tarihinde kira sözleşmesini sona erdireceğini bildirmiştir. Kiracı ise kendisine tebliğ edilen ihtara rağmen taşınmazı tahliye etmekten imtina etmiştir.
4-) Davalı kiracının taşınmazda 10 yıldan daha uzun süreli kiracı olduğu hususu ekte (EK-3) sunulan tanık listesinde isimleri ve adresleri yer alan tanıklarımızın mahkemeniz huzurunda verecekleri ifadeleri ile de açıklığa kavuşacaktır.
6-) Açıklanan sebeplerden dolayı, müvekkilimiz ile davalı arasında imzalanan kira sözleşmesinin feshine karar verilmesi için işbu davanın açılması zorunluluğu doğmuştur.
HUKUKİ NEDENLER : 6098 S. K. m. 347, 348, 6100 S. K. m. 6, 10, Geç. m. 2
HUKUKİ DELİLLER :
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklanan nedenlerle taraflar arasında …/ …/ … tarihinde imzalanan kira sözleşmesinin feshine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini müvekkilimiz adına vekaleten talep ederiz. …/ …/ …
EKLER:
Davacı Vekili
Av.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…