Bilgi Deposu

Kira Sözleşmesi- Alt Kira

Alt Kira 

Alt kira kavramı, kiracının, kiraya verene zarar verecek bir değişikliğe yol açmamak şartıyla,kiralananı tamamen veya kısmen bir başka kiracıya vermesi olabileceği gibi kullanım hakkının da başkasına devir edilmesi şeklinde de olabilir.

Ancak;

-Kira sözleşmesinin taraflarından kiracı konut ve çatılı iş yeri kiralarında kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça, kiralananı başkasına kiralayamayacağı gibi, kullanım hakkını da devredemez.

-Ayrıca kiralananı asıl kiracıdan devralan alt kiracı, kiralananı kiracıya tanınandan başka biçimde  kullandığı takdirde kiracı,kiraya verene karşı tam sorumlu olur. Böyle bir durumda ise kiraya veren kiracısına karşı sahip olduğu hakları alt kiracıya veya kullanım hakkını devralan kişiye karşı da kullanabilir.

  • Alt kira ilişkisi kurulurken, kullanım hakkının devri söz konusu ise  kira sözleşmesinin tarafları değişmez ancak kiralananın kullanılması bir başkasına devir edilmiş olur.
  • Yukarıda da değindiğimiz üzere kanun, konut ve çatılı iş yerlerine ilişkin kira sözleşmelerinde alt kira ve kullanma hakkının devrini kiraya verenin rızasına bağlanmıştır.
  • Yine ilgili kanun maddesi alt kiracının kiraya verene karşı   doğrudan tam sorumlu olacağından ve kiraya verenin de  kiracısına karşı sahip olduğu hakları kiracı ile birlikte alt kiracıya ve kullanma hakkını devir alana karşıda kullanabileceğinden  bahsetmiştir.
  • Genel hükümlere tabi kira sözleşmelerinde alt kiraya verme ve kullanma hakkının devri kiraya verenin  onayına bağlı değilse de taraflarca sözleşmede devir yasağı varsa ve buna rağmen başkasına devir edilirse de bu durumda da sözleşmeye aykırılık olur.
  • Kiraya veren onay vermekten kaçınabilir. Kiraya   verenin kira ilişkisinin devrine onay verme zorunluluğu ancak kanunda iş yeri kiraları bakımından b bir istisna getirmiştir. Yani iş yeri kiralarında kiraya veren haklı sebep ileri sürebilir ise ancak o zaman onay vermekten kaçınabilir.

Örnek : Devir alan kişinin ekonomik gücünün iyi olmaması vb.

  • Alt kira sözleşmesinde 2 kira ilişkisi vardır.

            Bunlardan ilki; asıl kiraya veren kişi ile kiracı (ilk kiracı)  arasındaki asıl kira sözleşmesidir.

            Diğeri ise kiracı (birinci kiracı) dan kiralananı  kiralayan üçüncü kişi(ikinci kiracı) arasındaki kira  sözleşmesidir.

İkinci sözleşme kurulmakla ilk kiracının kiraya verene karşı sorumluluğu bitmemektedir.Örneğin ikinci kiracı  kiralayana zarar verirse ilk kiracı söz konusu bu zararlardan  sorumlu olacaktır.

  • Alt kirada kiracı kira bedelini ikinci sözleşmenin kiraya verenine (birinci asıl kiracıya) ödemek zorundadır.
  • Ancak ilk sözleşmenin kiraya vereni(asıl kiraya veren) alt kiracıyı kira bedelinin  kendisine ödemeye zorlayamaz.
  • İlk sözleşmenin kiraya vereni(asıl kiraya veren) ile ikinci sözleşmenin  kiracısı (alt kiracı) kira bedelinin kendisine ödenmesi konusunda anlaşmış olsalar dahi ikinci sözleşmenin kiracısı kiraya verenine(ilk kiracıya) karşı kira bedelini ödemek sorumluluğundan  kurtarmaz.
Alanya Lawyer

Recent Posts

Vasiyetnamenin Açılması Ve İlgililere Tebliği Talebi Dilekçesi

... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN                   …

1 hafta ago

BOŞANMA

Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…

1 hafta ago

Davaların Yığılması Davası Dilekçe Örneği

DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…

4 hafta ago

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

5 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

5 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

5 ay ago