Bilgi Deposu

Kira Sözleşmelerinin Uzaması

Kira Sözleşmelerinin Uzaması

Genel Hükümlere Tabi Kira Sözleşmelerinin Uzaması 

  • Genel hükümlere tabi belirli süreli kira sözleşmelerinin özelliği söz konusu sürenin sonunda bitmesidir. Ancak kiraya veren kişi bu süre bitiminden itibaren bir ay içinde tahliye davası açması yada süre bitimi nedeniyle tahliye talepli takip yapması gerekir.
  • Ancak belirli süreli sözleşmelerde süre bitmeden önce kiralayan sözleşmenin uzatılmayacağına ilişkin bir ihtar keşide etmiş ise söz konusu sözleşme uzamaz ve süre bitiminden sonra kiraya veren her zaman tahliye davası açabilir.
  • Eğer bir ihtar çekilmemiş ise ve kira sözleşmesinde taraflar arasında açıkça sözleşmenin uzatılmayacağına ilişkin bir anlaşma yoksa,kiracı kiracılığını sürdürüp kiralayan da kira almaya devam ederse belirli süreli kira sözleşmesi belirsiz süreli kira sözleşmesine dönüşür.(yani başlangıcı belli süresi belli olmayan bir kira sözleşmesi haline gelir).
  • Belirsiz süreli sözleşmelerde dava açmak için feshi ihbar sürelerine uyarak dava açılır.
  • Sözleşmede kira sözleşmesinin uzatılacağına ilişkin ihbar şartı mevcutsa ve taraflarca bu ihbar şartına uyulmamış ise sözleşme aynı şartlarda sözleşmedeki süre kadar uzar.

Konut ve Çatılı İş Yerlerinin Kirasında Sözleşmelerinin Uzaması

Konut ve çatılı işyeri kiralarında ise durum biraz farklıdır. Belirli süreli kira sözleşmelerinde kiracı sözleşme bitim tarihinden 15 gün önce sözleşmeyi feshedeceğine dair bir bildirimde bulunmazsa sözleşme aynı şartlarda birer yıl uzar.

Ancak Konut ve çatılı iş yeri kiraları sözleşme bitim tarihi ile süresiz hale gelmesi mümkün değildir.

Konut çatılı iş yeri kiralarına tabi yerlerde süresiz olarak kiraya verilmesi mümkündür.

Ürün Kirasında Sözleşmelerinin Uzaması

  • Yukarıda da değindiğimiz gibi belirli süreli kira sözleşmesi sürenin sonunda biter. Kiraya veren kişi süre bitiminden itibaren bir ay içinde tahliye davası açmalı yada süre bitimi nedeniyle tahliye talepli takip yapmalıdır.
  • Yine bahsedildiği belirli süreli sözleşmelerde süre bitmeden önce kiralayan sözleşmenin uzatılmayacağına ilişkin bir ihtar keşide etmiş ise sözleşme uzamaz.süre bittikten sonra kiraya veren her zaman davasını açabilir
  • Eğer bir ihtar çekilmemiş ise taraflar arasında açıkça sözleşmenin uzatılmayacağına ilişkin bir anlaşma yoksa,kiracı kiracılığını sürdürüp kiralayan da kira almaya devam ederse belirli süreli kira sözleşmesi aynı şartlarda birer yıl uzar.
  • Uzayan dönemde dava açmak için feshi ihbar sürelerine uyarak dava açılır.
  • Sözleşmede kira sözleşmesinin uzatılacağına ilişkin ihbar şartı varsa ve taraflarca bu ihbar şartına uyulmamış ise sözleşme aynı şartlarda sözleşmedeki süre kadar uzar.

 

Alanya Lawyer

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

3 hafta ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

3 hafta ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

1 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

1 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

3 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

4 ay ago