Kira sözleşmesinde, Kira bedeli aylık net bir rakamın ödenmesi şeklinde belirlenebildiği gibi, kiranın belirlenebilir olduğu başka şekilde de kiranın ödenmesi kararlaştırılabilir. Örneğin, taraflar kira sözleşmesine hüküm koyarak aylık kira bedelinin şirketin aylık cirosunun belli bir yüzdesi olarak kararlaştırabilirler. Buna da ciro kira bedeli denilmektedir.
Kira sözleşmesinin yenilenmesi durumunda yeni kira bedeline önceki yılın Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranından fazla bir artış yapılamaz. Bu kanun hükmü emredici olup bir yıldan fazla süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Sözleşmeye buna aykırı hüküm konulamaz. Sözleşmede kira artışına yönelik bir hüküm bulunmaması durumunda açılacak kira bedelinin tespiti davalarında hakim ÜFE oranından fazla bir artışa karar veremez. Ancak gerek yenilenme yoluyla 5 yılını doldurmuş gerekse beş 5 yıldan az olmamak kaydı ile yapılan kira sözleşmelerinde yeni beş yıllık dönem için açılacak kira bedelinin tespiti davasında hakim ÜFE artış oranının yanında kiralananın durumu ve emsal kira bedellerini göz önünde tutarak yeni kira bedelini hakkaniyete uygun olarak belirler.
Buraya tıklayarak diğer makale örneklerimize ve dilekçe örneklerimize ulaşabilirsiniz.
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…