Kira sözleşmelerinin yenilemelerinde uygulanacak kira artış miktarının en fazla oranı Borçlar Kanununda (M 344 ) net bir şekilde belirlenmiştir. Buna göre kira artış oranı en fazla Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ”Yİ-ÜFE” oranı kadar olabilir. Ancak TÜİK tarafından Yİ-ÜFE nin ”On İki Aylık Ortalamalara Göre Değişim Oranı” , ”Yıllık Değişim Oranı” , ”Aralık Ayına Göre Değişim Oranı” ve ”Aylık Değişim Oranı” olmak üzere dört farklı değerinin açıklanması karışıklık yaratmaktadır. Yargıtayın yerleşik kararlarına göre kira artış oranı olarak uygulanacak oran ”Yİ-ÜFE On İki Aylık Ortalamalara Göre Değişim Oranı” dır. Bu oran kira sözleşmelerinin yenilenmelerinde uygulanabilecek en fazla artış oranı olup sözleşmeye yazılmış olan kira artış oranı Yİ-ÜFE den daha düşükse sözleşmede yazan artış miktarı geçerli olacaktır. Tersine, kira sözleşmesinde bu orandan daha fazla kira artışı belirlenmişse, belirlenen kira artış oranı, borçlar kanununun emredici hükümlerine aykırı olacağı için uygulanmayacak, Yİ-ÜFE oranı uygulanacaktır.
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…