Kefalet Sözleşmesi, 6098 sayılı yürürlükteki Türk Borçlar Kanunu’nda 581-603 maddeleri arasında düzenlenmiştir. TBK madde 581’e göre işbu sözleşme; “Kefalet sözleşmesi, kefilin alacaklıya karşı, borçlunun borcunu ifa etmemesinin sonuçlarından kişisel olarak sorumlu olmayı üstlendiği sözleşmedir.”
Tek tarafa borç yükleyen bir sözleşmedir. Bahse konu sözleşmede borcun kaynağı sözleşmeden doğabileceği gibi haksız fiilden veya sebepsiz zenginleşmeden de doğmuş olabilir. 3 ayrı kişi arasında ilişki mevcuttur. Bunlar: Kefil, alacaklı ve borçludur.
Kefalet sözleşmesi belirli şekil şartlarına tabidir. TBK madde 583’e göre;
Kefalet sözleşmesi, kefil olan ve asıl borç ilişkisinin alacaklısı arasında birbirine uygun, karşılıklı irade beyanlarını yansıtmaları ile yapılır. Kefil olan, borçlunun borcunu ödemediği takdirde onun borcunu ödemeyi üstlenir. Burada üçlü bir ilişki vardır. Asıl borç ilişkisinin tarafları olan borçlu ve alacaklı ile sözleşmenin tarafları, kefil olan ve asıl alacaklı ön plana çıkmaktadır.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…