Bilgi Deposu

Kasten Yaralama Suçunun Ağırlaştırıcı Nedenleri Nelerdir?

Ağırlaştırıcı nedenler yani suçun nitelikli halleri maddenin 3. Fıkrasında sayılmıştır. Kasten yaralama suçunun mağduru eğer failin; altsoyu, üstsoyu, eşi, kardeşi ise veya mağdur beden ve ruh bakımından kendisini koruyamayacak durumda ise ya da mağdur kamu görevlisi ise bu durumda kasten yaralama suçunun ağırlaştırılmış halinden söz edilecektir.

  • Kasten Yaralama Suçunun, Üstsoya, Altsoya, Eşe veya Kardeşe Karşı İşlenmesi:

Üstsoy, suçun failine kan bağı ile bağlı olan anne, baba, dede, anneanne, babaanne, büyük anne, büyük babadır. Bu kişilere karşı işlenmesi halinde ceza ağırlaştırılacaktır. Üvey üstsoya karşı işlenmesi hali bu kapsamda değildir.

Altsoy, faile kan bağı ile bağlı olan çocukları, torunları, torun çocukları ve onların torunlarıdır. Bu kişilere karşı işlenmesi halinde ceza ağırlaştırılacaktır. Ancak, üvey altsoya karşı işlenmesi hali bu nitelikli hal kapsamında değildir.

Eş, suçun faili ile resmi nikahlı olan kişidir. Eğer eşler boşanırsa, bu sıfat geçerli olmayacaktır. Eşlere karşı kasten yaralama suçu işlenmesi halinde ceza ağırlaştırılacaktır.

Kardeş, öz veya üvey kardeş olabilmektedir. Suçun ağırlaştırılması için bir ayrım gözetilmemektedir. Kardeş kavramına üvey kardeşlerde dahildir.

  • Kasten Yaralama Suçunun, Beden veya Ruh Bakımından Kendisini Savunamayacak Durumda Bulunan Kişiye Karşı İşlenmesi:

Konu ile ilgili öncelikle beden veya ruh bakımından kendini savunamayacak durumda olma halini açıklamak gerekir. Bu durumlar örneğin, yaş küçüklüğü, ihtiyarlık, malullük, hastalık, uyku hali, bilinçsizlik, narkoz, alkol ve uyuşturucu madde gibi etkenler altında olma, sakatlık veya ruhsal bozukluklar nedeniyle mağdurun karşılaştığı fiile karşı kendine korumak için yeterli güce sahip olmadığı durumlardır. Bu durumdaki kişiler, karşılaştığı kasten yaralama fiiline karşı kendini savunamayacak durumdadır. Bu nedenle bu durum içindeki kişilere karşı kasten yaralama fiilinin işlenmesi nitelikli hal kabul edilmektedir.

  • Kasten Yaralama Suçunun, Kamu Görevlisine Karşı Görevi Nedeniyle İşlenmesi:

Suçun kamu görevlisine karşı işlenmesi nedeniyle suçun ağırlaştırılması konusunda önemli olan husus kamu görevlisine kamu görevi nedeniyle kasten yaralama fiilinin işlemesidir. Burada suçun mağduru kamu görevlisidir. Ancak kasten yaralama suçunun nedeni mutlaka kişinin kamu görevi olmalıdır. Yani, kasten yaralama fiili ile kamu görevi arasında mutlaka bir nedensellik bağı olmalıdır. Kamu görevlisi, örneğin özel hayatı ile ilgili olan ve kamu görevinden bağımsız bir olay nedeniyle kasten yaralama fiiline maruz kalmışsa bu durumda nitelikli hal uygulanmayacaktır.

  • Kasten Yaralama Suçunun, Kamu Görevlisinin Sahip Bulunduğu Nüfuzun Kötüye Kullanılması Suretiyle İşlenmesi:

Kamu görevlisinin, kamu görevi nedeniyle sahip olduğu nüfuzu kötüye kullanarak kasten yaralama suçunu işlemesi hali ağırlaştırıcı neden kabul edilir. Burada yukarıdaki nitelikli halden farklı olarak fail kamu görevlisidir. Nitelikli halin uygulanması için suçun failinin kamu görevlisi olmasının yanında mutlaka mağdur üzerinde kamu görevinin sağladığı bir nüfuz olmalı ve fail bu nüfuzu kötüye kullanmalıdır. Örnek olarak, bir öğretmenin öğrencisine karşı kasten yaralama suçunu işlemesi verilebilir.

  • Kasten Yaralama Suçunun Silahla İşlenmesi:

Suçun silahla işlenmesi nitelikli hal sayılmıştır. Nelerin silah kapsamında olduğu kanunda sayılmıştır. Bunlar:

  • Ateşli silahlar,
  • Patlayıcı maddeler,
  • Saldırı ve savunmada kullanılmak üzere yapılmış her türlü kesici, delici veya bereleyici alet,
  • Saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler,
  • Yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik maddeler silah sayılmıştır.

Yukarıda sayılanlar ile işlenen kasten yaralama suçunda nitelikli hal uygulanacak ve ceza artırılacaktır. Yargıtay, saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler kapsamında taş, pet şişe, leğen gibi araçları da silah olarak kabul etmiştir.

Barış kaya

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

2 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

2 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

2 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

2 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

4 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

5 ay ago