Kamu kurum ve kuruluşları tarafından taşınmazı için kamulaştırma kararı verilen mülk sahiplerinin en çok aklına gelen sorulardan birisi de kamulaştırma davası sürecinin ne kadar sürede sonuçlanacağıdır. Konu hakkında çok fazla fikri olmayan kişiler kamulaştırma davalarının devlet nezdinde bir işlem olduğu gerekçesiyle, davanın uzun süreceğini düşünmektedir. Fakat pratikte durum hiç de öyle göründüğü gibi değildir.
Kamulaştırma davaları Asliye Hukuk Mahkemeleri’nde görüldüğünden ve mahkemelerin yoğunluğu göz önüne alınarak bir zaman dilimi tahmininde bulunulduğun ortalam 10 – 12 ay gibi bir süreç sonunda sonuçlanmaktadır. Kamulaştırma davası basit yargılama usülüne tabi olduğundan dolayı, keşif ve bilirkişi aşamalarından dolayı bu süre zarfında sona erecektir.
Taşınmaz birden fazla kişi üzerine kayıtlı değilse ve mahkeme tarafından gönderilen tebligatlara yönelik işlemler zamanında gerçekleştirilmişse, dava ortalama 1 yıl içerisinde sonuçlanacaktır.
Acele kamulaştırma davalarında da aynı durum göze çarpmaktadır. İlgili kamu kurumu tarafından kamu yararı gözetilerek yapılacak işlemler ne kadar acele kamulaştırma sınıfında yer alırsa yer alsın dava süreci aşağı yukarı aynı zaman dilimi içerisinde sonuçlanacaktır.
Kamulaştırma davalarında bir diğer önemli husus ise taşınmaz sahibi ile yapılan anlaşmadı. Taşınmaz sahibi kendisine taşınmazın devri için teklif edilen miktarı beğenmez ise kamulaştırmanın iptali davasını açarak süreci durdurabilir. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde devam edecek olan bu dava süreci de aşağı yukarı 1 ay süreceğinden davanız en geç 13 ay içerisinde sonuca kavuşacaktır.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…