Geçersizlik Teorisi: Doktrindeki bazı yazarlara ve İsviçre Federal Mahkemesine göre (1988 tarihli Picasso kararı) irade sakatlığı halinde sözleşme her iki taraf için de geçersizdir. Bu geçersizliği ileri sürme hakkı ise yalnızca iradesi sakatlanan tarafa aittir. Eğer iradesi sakatlanan taraf, 1 yıl içinde bu geçersizliği ileri sürmezse ya da sözleşmeye icazet verir ise sözleşme ilk yapıldığı andan itibaren geçersiz kabul edilir.
İptal Teorisi: Buna göre irade sakatlıkları durumunda sözleşme baştan itibaren geçerlidir. Ancak iradesi
sakatlanan taraf, iptal hakkını kullanırsa sözleşme ilk yapıldığı andan beri geçersiz sayılır. İradesi sakatlanan taraf iptal hakkını 1 yıl içerisinde kullanmadığı durumlarda bu hakkını bir daha kullanamayacaktır.
Kısmi Geçersizlik: Bu görüşe göre, irade sakatlıkları durumunda sözleşme iradesi sakatlanan kişiyi bağlamaz. Diğer tarafsa sözleşmeyle bağlıdır. Burada da yine 1 yıl içerisinde sözleşmeyi iptal hakkının kullanılması gerekir. Aksi takdirde 1 yılın sonunda iradesi sakatlanan tarafı da bağlamayacaktır.
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…