Bilgi Deposu

İntihara Yönlendirme Suçu ve Cezası

İntihara Yönlendirme Suçu TCK 84’te düzenlenen ve Hayata Karşı İşlenen suçlar arasında yer almaktadır. İntihara yönlendirme suçu ile, intihara neden olan kişiye ve intihara teşvikte bulunan kişiye ceza verilmesi öngörülmüştür. İntihara yönlendirme suçunda, kanun intihara neden olan kişiye intiharın gerçekleşmesi veya gerçekleşmemesi durumuna göre ayrı şekilde cezalandırılacağını düzenleme altına almıştır.

Öncelikle, bu suçun oluşması için kişinin kendisinden başkasını intihara teşvik etmesi, intihara azmettirmesi, intihar fikrinin kuvvetlenmesine ya da oluşmasına neden olması gerekmektedir. Kişilerin intihar etmesi ile bu suç oluşmamaktadır. Burada, intihara yönlendirme suçunun oluşması için bir kişinin, başka bir kişi de intihar etme fikri oluşturması, var olan intihar etme düşüncesini kuvvetlendirmesi, intihara teşvik etmesi, azmettirmesi gerekmektedir. Eğer kişi intihara teşvik değil de cebir ve tehdit kullanarak bir kimsenin intiharına yol açar ise burada intihara yönlendirme suçunun değil kasten insan öldürme suçunun oluştuğu görülmektedir. Öte yandan bu suç kasten işlenen bir suçtur
İlgili suçta Fail İntihara yönlendirme suçunu işleyen kişidir. (intihara teşvik eden, intihara azmettiren, intihar kararını kuvvetlendiren veya oluşmasını sağlamak vs.) Mağdur ise herkes olabilmektedir. Mağduru failin tanıyıp tanımaması önemli değildir. Mağdurun intiharın sonuçlarını bilemeyecek durumda olması halinde (zihinsel engelli, fiziksel engelli, yaşı küçük olan kimseler…) intihara yönlendirme suçundan değil kasten adam öldürme suçundan cezalandırılma yapılacaktır.

İntihara Yönlendirme Suçunun Nitelikli Halleri

İntihara yönlendirme suçunun nitelikli halleri, TCK 84/2 ve TCK 84/3’te belirtilmiştir. TCK 84’te yalnızca intihara teşvik, intihara azmettirmek, intihar kararını kuvvetlendirmek veya başkasının intihar etmesine herhangi bir şekilde yardım eden kimse bu suçu işlemiş olacaktır.

İntiharın gerçekleşmesi halinde TCK 84/2 verilecek olan cezanın artırılacağına hükmetmiştir.

Başkalarını alenen intihara teşvik eden kişileri de TCK 84/3 nitelikli halden cezalandırılacağına hüküm getirmiştir.

İşlediği fiilin anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan (zihinsel gelişimi tam olmayan, yaşı küçük olan veya benzeri durumdaki kişilerin) veya ortadan kaldıran kişileri intihara sevk edenlerle cebir veya tehdit kullanmak suretiyle kişileri intihara mecbur edenler intihara yönlendirme suçundan değil kasten insan öldürme hükümlerine göre cezalandırılma yapılacaktır.

İntihara yönlendirme suçunun cezası TCK 84 çerçevesinde düzenlenmiştir. Buna göre intihara azmettiren, intihara teşvik eden, başkasının intihar etme kararını kuvvetlendiren veya başkasının intiharına herhangi bir şekilde yardım eden kimseye verilecek olan hapis cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır.

İntihara neden olan kişiye intihar gerçekleşmesi halinde verilecek olan ceza 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasıdır.

Başkalarını alenen intihara teşvik eden kişiye verilecek olan ceza 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezasıdır.

İşlediği fiilin anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan veya ortadan kaldırılan kişileri intihara sevk edenlerle cebir veya tehdit kullanmak suretiyle kişileri intihara mecbur edenler, kasten öldürme suçundan sorumlu tutulmaktadır. Kasten insan öldürme suçu TCK 81’de yer almıştır. TCK 81’e göre; Bir kimseyi kasten öldüren kişi müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.

İlgili suçta zamanaşımı TCK 66 verilecek olan cezalara göre dava zamanaşımı süresi dikkate alınarak belirlenecektir. TCK 66’ya göre 5 yıldan fazla olmamak şartıyla hapis veya adli para cezasını gerektirecek suçlarda dava zamanaşımı süresi 8 yıldır. 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda dava zamanaşımı süresi 15 yıl, müebbet hapis cezası durumlarında ise dava zamanaşımı süresi 25 yıl olarak belirlenmiştir. Buna göre intihara yönlendirme suçunda olayın niteliğine göre dava zamanaşımı süreleri bu ölçülerde değerlendirilmeye tabii tutulacaktır.

Bu suçta görevli ve yetkili mahkeme suçun işlendiği yerde bulunan Asliye Ceza Mahkemeleridir. İntihar eden kişinin bu fiilin durum ve sonuçlarını anlayamayacak nitelikte olması (engelli veya yaşça küçük kişiler) halinde ya da cebir veya tehdit ile intihara mecbur bırakılması halinde kasten insan öldürme suçu hükümleri uygulanacağından  bu halde görevli ve yetkili mahkeme suçun işlendiği yerde bulunan Ağır Ceza Mahkemeleri olacaktır.

 

Av.Özlem Karakaya

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

3 ay ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

3 ay ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

3 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

3 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

5 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

6 ay ago