T.C.
YARGITAY
4. HUKUK DAİRESİ
ESAS NO: 2016/5240
KARAR NO: 2018/1873
KARAR TARİHİ: 14.3.2018
>>İNTERNET YOLUYLA KİŞİLİK HAKLARINA SALDIRI–HAKSIZ FİİLDEN KAYNAKLANAN MANEVİ TAZMİNAT–TWİTTER HESABINDA KULLANILAN İFADELER
4721/m. 24, 25
6098/m. 56
ÖZET : Dava, internet yoluyla kişilik haklarına saldırıdan kaynaklanan manevi tazminat istemine ilişkindir. Davacı, davalının sosyal paylaşım ağı Twitter hesabı üzerinden yazmış olduğu ifadeler ile kişilik haklarına saldırıda bulunduğunu belirterek zararın tazminini istemiştir. Davaya konu olan ve davalı tarafından Twitter hesabı üzerinden paylaşılan yazıda yer alan ifadeler davacının kişilik haklarına saldırı niteliğindedir. Mahkemece davacı lehine uygun miktarda manevi tazminata hükmedilmesi gerekir.
DAVA : Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 05/06/2015 gününde verilen dilekçeyle internet yoluyla kişilik haklarına saldırıdan kaynaklanan manevi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın reddine dair verilen 29/12/2015 tarihli kararın Yargıtay’ca incelenmesi davacı vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü:
KARAR : Dava, kişilik haklarına saldırıdan kaynaklanan manevi tazminat istemine ilişkindir. Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı vekili, davalının, müvekkili hakkında sosyal paylaşım ağı Twitter hesabı üzerinden yazmış olduğu ifadeler ile kişilik haklarına saldırıda bulunduğunu belirterek manevi zararın tazminini istemiştir.
Davalı, davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
Mahkemece, davalının sosyal paylaşım ağında yapmış olduğu paylaşımın eleştiri niteliğinde olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Davaya konu olan ve davalı tarafından Twitter hesabı üzerinden paylaşılan yazıda (twette) yer alan ifadeler davacının kişilik haklarına saldırı niteliğindedir. Bu nedenle, mahkemece davacı lehine uygun miktarda manevi tazminata hükmedilmesi gerekir. Kararın bu sebeple bozulması gerekmiştir.
SONUÇ : Temyiz edilen kararın yukarda gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, bozma nedenine göre davacının diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına ve peşin alınan harcın istenmesi halinde iadesine, 14.03.2018 gününde oyçokluğuyla karar verildi.
KARŞI OY YAZISI
Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerektirici nedenlere, özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görülmemesine göre yerinde bulunmayan temyiz itirazlarının reddiyle usul ve yasaya uygun olan hükmün onanması görüşünde olduğumdan sayın çoğunluğun bozma kararına katılmıyorum.14/03/2018
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…