İnşaat sözleşmeleri eser sözleşmelerinin bir türüdür ve bir geçerlilik şartına tabi tutulmamıştır. Müteahhitlerle yapılan inşaat sözleşmelerinde yapının teslimi “inşaatın kaba ve ince işlerinin bitmiş şekilde teslimi” olarak anlaşılsa da hukuken müteahhidi iskân alma borcu altına da sokmaktadır. Zira müteahhidin iskân almaması, yapının hukuken arsa sahibine teslim edilmediği anlamına gelmektedir. Bu durum ise, iskân alınmaması halinde sözleşmenin feshedilmesine kadar gidecek ağır sonuçlara yol açabilmekte olup “anahtar teslim” şeklinde anlaşılan sözleşmelerde dikkatli olmakta fayda vardır.
İHTAR EDEN :
VEKİLİ :
İHTAR EDİLEN :
KONU : İnşaatların teslim ve tesellümü ile ayrıntılı hesapların çıkarılarak ibra belgesi düzenlenmek üzere hazır bulunulması istemimizi içerir.
AÇIKLAMALAR :
1-) Müvekkilimiz … …’nin … Noterliği’nin …/…/… tarihli ve … yevmiye numaralı, “Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi” ve … Noterliği’nin …/…/… tarihli ve … yevmiye numaralı ek protokol ile yapımını üstlendiği … adresinde bulunan … pafta, … ada ve … parsel numaraları ile tapuya kayıtlı taşınmazlar üzerine inşaatlar tamamlanmış ve teslime hazır hale getirilmiştir.
2-) Söz konusu sözleşmelere göre inşaatların tümünü, ortak mahallerini kontrol ederek size ait bölümlerini teslim almanız gerekirken bu konudaki sözlü davetlere icabet etmemiş bulunmaktasınız.
Söz konusu inşaatlar …/…/… tarihi itibarıyla teslime hazır hale getirilmiştir. Ayrıca gerek esas sözleşme ve gerekse sonradan yapılan ek protokole göre eksiklikler veya ek iş ve fazlalıkların görüşülerek sonuçlandırılması, ilk sözleşme ve bunu tadil eden ek protokol ışığında hesabın çıkarılarak anlaşmaya varılması halinde durumun bir teslim-tesellüm tutanağı ve ibra belgesine bağlanması gerekmektedir.
3-) Sayın Muhatap, işbu ihtarnamenin tarafınıza tebliğini takip eden üç gün içinde yukarıda yazılı adreste veya talebiniz halinde inşaatların bulunduğu mahalde hazır bulunmanızı ya da yasal temsilcinizi hazır bulundurmanızı ihtar ederiz.
SAYIN NOTER,
İşbu ihtarnamenin üç nüsha olarak düzenlenmesini, bir nüshasının karşı taraf tebliğini, bir nüshasının dairenizde muhafaza edilmesini, tebliğ şerhli bir nüshasının ise tarafımıza verilmesini rica ederiz. …/…/…
İHTAR EDEN VEKİLİ
AV.
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…