Hükümlünün infazının ertelenmesi ne demektir? Hangi koşullarda infaz erteleme mümkün olmaktadır?
İnfazın ertelenmesi hükümlünün, hamilelik, hastalık, engelilik veya başkaca geçerli kişisel nedenlerle talepte bulunması neticesinde hakkındaki kesinleşmiş hapis cezasının cezaevinde infaz edilmesinin ertelenmesidir. İnfazın ertelenmesi demek, cezanın affı, ortadan kaldırılmasını veya cezaevi dışında başka suretle infaz edilmesini anlamına gelmez. Sadece kesinleşen hapis cezası infazın ertelenmesi kararı ile, hükümlünün hem özel hem de sosyal-ekonomik hayatını tanzim etmesi için belli bir süre kazanmasını temin eden bir infaz hukuku kurumudur. Hükümlü, öngörülen infaz erteleme süresi geçtikten sonra cezasını infaz etmek için cezaevine girmek zorundadır.
Kısaca açıklandığı üzere infazın ertelenmesi; kesinleşen hapis cezasının cezaevinde infaz edileceği tarihin ertelenmesi geciktirilmesidir. İnfazın ertelenmesi kurumu, hükümlünün bazı şahsi nedenlerle cezaevine giriş tarihini erteleyerek cezanın infazı için hazırlık yapmasını temin etmektedir. İnfazın ertelenmesine, infaz savcılığı tarafından karar verilmektedir.
Kesinleşmiş hapis cezasının infazının ertelenmesi, 5275 sayılı Ceza İnfaz Kanunu md.17’de düzenlenmiştir. İnfazın ertelenmesi kararı, hükümlünün başvurusu üzerine hapis cezasının infaza verildiği yerin infaz savcılığı tarafından alınır.
İnfazın ertelenmesi kararı verilebilmesi için hükümlünün kendisine gönderilen çağrı kağıdı üzerine, kendiliğinden gelerek infaz savcılığına başvurması ya da başvuru dilekçesi göndermesi gerekir. Ancak bu başvuru hükümlü hakkında yakalama kararı çıkarılmadan önce yapılmalıdır.
Hükümlü aşağıdaki hallerde cezaevine girmeden , hakkında yakalama kararı çıkarılmadan infazın ertelenmesi talebinde bulunabilir:
... SULH HUKUK MAHKEMESİNE TALEPTE BULUNAN …
Türk Medeni Kanunu'nda boşanmanın tanımı yapılmamıştır. Boşanma için geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin eşlerin…
DAVALARIN YIĞILMASI Davacı, aynı davalıya karşı olan birden fazla asli talebini, taleplerinin tamamen aynı yargılama…
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…