Resmi ihtar yazısı ihtarname adı ile karşımıza çıkmaktadır ve protesto anlamında kullanılmaktadır.
İhtarname, yasal anlamda zorunlu kılınan hukuki işlemlerde karşı tarafı bahsi geçen işlemle ilgili olarak temerrüde düşüren yada aynı işleme ilişkin olarak faiz başlangıcını belirleyen ve karşı tarafa bildirilmesi gereken hukuki işlemi ifade etmektedir. İhtarname karşı tarafa ulaştırılması gereken bir hukuki işlemdir. Bu anlamda ihtarname; farklı yollar aracılığı ile de karşı tarafa gönderilebilir.
İhtarnameye Cevap
Noter aracılığı ile tarafınıza bir ihtarname gönderildiğinde bu ihtarname ile ilgili dikkat edilmesi gereken ilk husus söz konusu ihtarnamede herhangi bir süre belirtilip belirtilmediği hususudur. Bu süreler ihtarname gönderen kişi tarafından belirtilen bir süre olabileceği gibi kanundan kaynaklı bir süre de olabilir.Şayet gönderilen ihtarnamede süre belirtilmiş ise o halde tarafınıza gönderilen ihtarname ile tespit edilen süre içerisinde cevap vermeniz gerekmektedir.
Noter aracılığı ile gönderilen ihtarnamelere ilişkin olarak itiraz süreleri yukarıda değindiğimiz gibi ihtarnameye konu olan hukuki hususların maddi içerikleri ile doğrudan ilgilidir. Örneğin tarafınıza noterden gönderilen bir ihtarnamede ev sahibinizin kiracı olarak oturduğunuz evi tahliye etmeniz yönündeki talebi yer alıyorsa işbu ihtarnameye 7 gün içerisinde cevap vermeniz gerekmektedir. Tabi ki ihtarnameye cevap verecek iseniz bu cevap yine noter kanalı ile bir ihtarname göndermek şeklinde olmalıdır.
Başka bir örnek verilecek olursa; tarafınıza ulaşan ihtarnamede yer alan iddialar gerçeği yansıtmıyorsa ve bir süre belirtilmemişse en kısa süre içerisinde anılan iddiaların gerçeği yansıtmadığına dair beyanlarınızı içeren bir ihtarname göndermelisiniz.
Genel olarak noter aracılığı ile tarafınıza gönderilen bir ihtarnameye karşı herhangi bir işlem yapmayarak söz konusu ihtarnameye cevap vermemeniz aleyhinize bir durum oluşturmayacaktır. Zira hukuki işlemlerde iddiaları reddetme veya doğrulama yönünde herhangi bir iradi davranışta bulunmamanız yani susmanız halinde söz konusu iddiaların kabul edildiği yani iddiaların tarafınızdan ikrar edildiği anlamına gelmemektedir.
Noter aracılığı ile tarafınıza gönderilen bir ihtarnameye karşı cevap verilecek ise öncelikle süresi içerisinde itiraz etme hakkınızı kullanmalısınız. Öte yandan tarafınıza gönderilen ihtarnameye konu olan iddiaların gerçeği yansıttığı kanaatindeyseniz işbu halde yine süresi içerisinde ihtarname aracılığı ile yerine getirmeniz istenen ihtarnamede tarafınıza bildirilen edimleri yerine getirmeniz faydanıza olacaktır. Aksi takdirde karşılaşacağınız bir dava, icra takibi vs. sonucu daha zor bir durumla karşılaşmanız muhtemel olacaktır. Şayet ihtarnameye konu tarafınızdan istenen edimlere ilişkin iddialar gerçeği yansıtmıyor ise süresi içerisinde itiraz etme hakkınızı veya itiraza yönelik bir süre tayin edilmemiş ise bu halde en kısa süre içerisinde iddiaların gerçeğe aykırı olduğuna dair beyanlarınızı içeren bir ihtarnameyi yine noter kanalıyla göndermeniz faydanıza olacaktır.
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…