Bilgi Deposu

İhmali Davranışla Kasten Adam Öldürme Suçu

İhmali Davranışla Kasten Adam Öldürme Suçu

İhmal suretiyle adam öldürme suçu 83.madde de düzenleme altına alınmıştır. Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi halinde, ihmal suretiyle işlenen icrai bir suç söz konusudur. Bu halde, icrai hareketle işlenebilen bir suç ihmali bir hareketle işlenmekte, fakat ihmali hareket icrai harekete denk olduğu için fail kasten adam öldürme suçunun cezası ile cezalandırılmaktadır. İhmali bir davranışla ölüme sebebiyet veren failin kasten adam öldürme suçu nedeniyle cezalandırılabilmesi için aşağıda sıralanan koşullardan birinin tek başına varlığı yeterlidir.

a-İhmali davranışla ölüme neden olan şahsın sözleşmeden doğan bir sorumluluğu olmasına rağmen buna aykırı olarak ihmalinin olması: Örnek vermek gerekirse, bir doktorun ameliyat sırasında oluşan kanamayı kasten durdurmaması veya bir bakıcının bakımını sağlayamayan yaşlı bir kadına günlerce su ve yemek vermemesi.

b-İhmali davranışla ölüme neden olan kişinin yasadan kaynaklanan bir yükümlülüğe aykırı olarak ihmalde bulunması: Örneğin, annenin 3 aylık bebeğini evde tek başına bırakarak ailesinin yanına günlerce süren bir tatile gitmesi ve bebeğin açlıktan ölmesi halinde anne yasadan kaynaklanan yükümlülüğünü ihlal ettiğinden kasten adam öldürme suçunun cezası ile cezalandırılmıştır.

c-İhmali davranışla ölüme neden olan şahsın önceki hareketi başkalarının hayatı için tehlikeli bir durum yaratmasına rağmen daha sonra ihmalde bulunması: Örneğin, bir trafik kazası neticesinde çarptığı kişi yaşadığı halde olay yerinden kaçarak yaralının kan kaybından ölmesine neden olan kişi.

Failin ihmal suretiyle adam öldürme suçundan cezalandırılabilmesi için neticeyi engelleme imkanının da bulunmaması gerekir. Fail, ölüm neticesinin meydan gelmesini engelleyebilecekken ölüme neden olan ihmali davranışı gerçekleştirirse bu suçtan cezalandırılacaktır.

İhmal suretiyle (belli bir yükümlülüğün ihmali suretiyle) kasten adam öldürmenin cezası

Temel ceza olarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası, müebbet hapis cezası yerine 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası, diğer hallerde ise 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına hükmedilmektedir. Fakat, bu ceza indirimlerini yapmak mahkemenin takdirinde bağlıdır. Mahkeme olayın oluşu, kastın yoğunluğu vb. gibi nedenleri dikkate almaktadır.

Av.Özlem Karakaya

Recent Posts

SÖZLEŞME TÜRLERİ

SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…

3 hafta ago

Birden Fazla Ada ve Parsel Üzerinde Kurulu Bulunan Sitenin Ortak Gider Alacağının Tahsiline İlişkin Davalar

KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…

3 hafta ago

Nişanlanma

Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…

1 ay ago

Yalan Tanıklık Veya Gerçek Dışı Bilirkişilik Yapılması

Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…

1 ay ago

Ansökan Om Uppehållstillstånd i Turkiet

Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…

3 ay ago

Teslim Edilen Eserin Ayıplı Olması

Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…

4 ay ago