İftira suçu bir kimsenin hukuka aykırı fiili işlemediğinin bilinmesine rağmen işlemiş gibi yetkili makamlara ihbar veya şikayet edilmesiyle oluşur. Bu isnat basın ve yayın yoluyla da yapılabilir. Bu suçun oluşmasındaki en önemli husus şikayet olunan kişinin isnat edilen hukuka aykırı fiili işlemediğinin bilinmesine rağmen hakkında soruşturma, kovuşturma veya idari yaptırım uygulanması amacının aranmasıdır. Hukuka aykırı fiil isnat edilen kişinin bu fiili işlemediğinin yani masum olduğunun bilinmesi gerekir. Bu sebeple iftira suçu doğrudan kastla işlenebilir. Suçun olası kast ya da taksirle işlenebilmesi mümkün değildir.
İftira suçunun faili herkes olabilir. Ancak iftira suçunu işleyen kişi bir kamu görevlisi ise ve iftira suçunu görevi gereği elinde bulundurduğu araç ve gereçlerle işlemiş ise bu durumda Türk Ceza Kanunu madde 266 uygulama alanı bulur. İftira suçunun mağduru; hem kendisine hukuka aykırı fiil isnat edilen kişi hem de iftira nedeniyle soruşturma başlatan veya idari yaptırım kararı uygulayan kamu makamlarıdır.
İftira suçunun şartlarının oluşabilmesi için aşağıda açıkladığımız şartların bir arada bulunması gerekmektedir. Bunlar;
İftira suçu failin mağdura karşı isnat edilen hukuka aykırı fiili işlemediğini bilmesine rağmen hukuka aykırı bir fiil isnat etmesi ile oluşacaktır. İftira suçunun konusu oluşturan fiilin hukuka aykırı olması yeterlidir. Türk Ceza Kanunu’nda tanımlanmış suçlar kapsamında olması şart değildir. Aynı şekilde disiplin soruşturmasını gerektiren veya Kabahatler Kanunu kapsamındaki fiillerin isnadı da iftira suçunu oluşturacaktır.
İftira suçunda fail, mağdurun işlemediği bir fiili gerçek dışı şekilde işlemiş gibi göstermektedir. Dolayısıyla bu suçun oluşabilmesi için mağdurun isnat edilen fiili işlememiş olması gerekir.
İftira suçunda mağdurun masum olduğunun fail tarafından biliniyor olması şarttır. İftira suçu doğrudan kastla işlenebilir. Failin amacı gerçek dışı olan hukuka aykırı fiil isnat ederek mağdur hakkında soruşturma, kovuşturma veya idari yaptırım uygulanmasını sağlamak olmalıdır.
Failin ihbar etme, şikayette bulunma ya da basın yoluyla hukuka aykırı fiil isnat etmesi dışında başka bir şekilde gerçekleştirmesi halinde iftira suçu oluşmayacaktır. Örneğin kişinin doğrudan mağdura karşı hukuka aykırı bir fiil isnat etmesi halinde iftira suçu değil, şartları varsa hakaret suçu oluşabilecektir. Hakaret suçu makalemize göz atabilirsiniz.
İftira kanunda da izah edildiği şekilde iftira suçu iki şekilde işlenebilmektedir.
İhbar; bir kimsenin suçun şüphelisini veya suçu oluşturan olayı yetkili makamlara bildirmesidir. İhbarda bulunma hakkına herkes sahiptir. Şikayet ise; soruşturulması veya kovuşturulması şikayete bağlı olan suç hakkında, şikayete yetkili kimsenin 6 aylık hak düşürücü süre içerisinde suçun kovuşturulmasını yetkili makamlardan talep etmesidir. İhbar veya şikayet etme suretiyle bir kimseye işlemediğini bildiği hukuka aykırı bir fiil isnat etme halinde iftira suçu oluşacaktır.
Basın ve yayın suretiyle işlenmesi halinden ne anlaşılması gerektiği TCK madde 6’da açıklanmıştır. TCK madde 6 gereği her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim aracıyla yapılan yayınlar basın ve yayın yolu sayılmaktadır. Radyo, televizyon, gazete, internet gibi tüm iletişim araçları vasıtasıyla yapılan yayınlar basın yayın faaliyeti olarak kabul edilir. Bu halde yetkili makamlar hukuka aykırı fiili ilk önce basın ve yayın yoluyla verilen haberden öğrenmektedir.
Buraya tıklayarak diğer makale örneklerimize ve dilekçe örneklerimize ulaşabilirsiniz.
SÖZLEŞME TÜRLERİ Hukukumuzda sözleşme serbestisi ilkesi olduğu için tarafların kanunda tamamlanmamış bambaşka sözleşmeler yapma veya…
KAT MÜLKİYETİ DAVALARI 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK), Genel Hükümler, Kat Mülkiyetinin ve Kat…
Nişanlanma, evliliğin kurulmasından önceki aşamayı oluşturur. Herhangi bir şekli şart gerekli değildir. Tarafların herhangi bir…
Yargılamanın lehe yenilenmesi sebeplerinden birisi; yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek…
Frågor att ta hänsyn till vid ansökan om uppehållstillstånd i Turkiet Inledning Under de senaste…
Eserin ayıplı olması, eserin sözleşmeye göre sahip olması gereken niteliklere sahip olmaması halidir. Bu da,…